Този текст е част от поредицата, в които Дневник представя

...
Този текст е част от поредицата, в които Дневник представя
Коментари Харесай

Разказ за един щастлив човек

Този текст е част от поредицата, в които " Дневник " показва деца и младежи с увреждания в България в границите на акцията на УНИЦЕФ " С очи за всички ".

Тази година 23-годишният Петър Нефтелимов приключва биотехнологии в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". След това му следва докторантура, в която ще съпостави процесите, които протичат в една клетка, с процесите, които протичат в една компания. " Те са идентични, както на микроскопично равнище, по този начин и на равнище общество и организация ", споделя.

По документи той е с церебрална парализа, 100% неработоспособност, само че това не го стопира да живее живота на фантазиите си. Определя себе си като " положителен настоящ приключенец ". И в действителност, заниманията и ползите му край нямат:

 С Александър Хинков в самодейността Euro Velo for All, където изминават 300 км за 5 дни със специфична триколка по поречието на Дунав. Фотограф: Нед Дервенков<br />
© Личен списък

С Александър Хинков в самодейността Euro Velo for All, където изминават 300 км за 5 дни със специфична триколка по поречието на Дунав. Фотограф: Нед Дервенков

Той е създател на блога за практическите препоръки за бизнеса Neftelimov и съорганизатор на предприемаческата стратегия на село Zero Start, чието първо издание се състоя в края на юни край Ботевград. Той е и положителен публицист в позитивната медия на Uspelite. През лятото на 2018 година с още петима запалянковци от Balkans Everywhere изминават 300 км за 5 дни със специфична триколка по поречието на Дунав. Взел е присъединяване в общо 6 маратона, като на Софийския маратон 2018 взе участие дружно с ултрамаратонеца Краси Георгиев.

Той е и експерт онлайн връзки и текстописец в организацията Jamba, в която се старае да усили броя на работодателите, които назначават хора с разнообразни благоприятни условия.

 Петър Нефтелимов на Софийския маратон 2019 с Надя Младенова, бегач и международен първенец по Карате Шотокан в категория 55 кг за 2014. Фотограф: Даниел Колев
© Личен списък

Петър Нефтелимов на Софийския маратон 2019 с Надя Младенова, бегач и международен първенец по Карате Шотокан в категория 55 кг за 2014. Фотограф: Даниел Колев

Вдъхновява другите с персонален образец

Миналогодишният велопоход от Силистра до Никопол е целял да повдигне въпроса за достъпността на велотуризма за хора с двигателни увреждания. Петър и екипът му са създали 20-минутен документален филм за велопохода и са организирали над 10 прожекции в цяла България. " Показахме още веднъж, че няма невъзможни неща. Хората си тръгваха от прожекциите въодушевени и въодушевени да покоряват нови върхове ", споделя.

Нефтелимов е бил наставник на ученичката Анета Гергинова по програмата ABLE Mentor. Тя била определена за,,Човек на деня‘‘ на Свободна Европа и получила цялостна стипендия за следването си в Американския университет в Благоевград. " Тази седмица по стратегия на Еразъм+ и БААТ започнах още веднъж като наставник на юноша, който би трябвало да сътвори план в областта на виновния туризъм ", споделя Петър Нефтелимов.

По думите му като създател в Uspelite.bg демонстрира, че " тук не е единствено черно, тук има смисъл да се развиваш макар трудностите ". " Един от главните ми претекстове да провеждам първата предприемаческа стратегия на село Zero Start е завръщане на хората в техните родни места, тъй като цифровата ера ни разреша да работим отвред. Да покажа, че измежду природата, на чист въздух, на зелено основаването на потребни за обществото планове е по-ефективно и прелестно. Както и възобновление на българските занаяти и представянето им като страховит инструмент за нетуъркинг и сближение на екипи ", споделя Петър.

 Лекция на Петър Нефтелимов по време на първата предприемаческа стратегия на село Zero Start във вилна зона,,Зелин‘‘, гр. Ботевград. Фотограф Стоян Христов
© Личен списък

Лекция на Петър Нефтелимов по време на първата предприемаческа стратегия на село Zero Start във вилна зона,,Зелин‘‘, гр. Ботевград. Фотограф Стоян Христов

Той взе участие и в разнообразни организации и дела, изменящи заобикалящата ни среда и човешките настройки.

Печели задоволство

" Че с дейностите си способствам за заобикалящата ме среда, за обществото, за страната ми. Надявам се – един ден и за света.

Ние сме на този свят, с цел да вършим стъпки към по-добро, върху които идващите след нас ще надграждат.

За мен не е живот да заставам в единия ъгъл без да подхваща някаква стъпка, с която да се приспособявам и да вляза в тълпата. Но освен да вляза, а да имам смелостта в някои моменти да бъда против нея, с цел да пазя това, което считам за вярно ", има вяра Нефтелимов.

 Националният конгрес,,С очи за всички‘‘ на УНИЦЕФ България. Фотограф: Иво Даскалов
Националният конгрес,,С очи за всички‘‘ на УНИЦЕФ България. Фотограф: Иво Даскалов

Миналата седмица той беше преподавател на форума на УНИЦЕФ,,С очи за всички‘‘. По думите му това е доста огромна отговорност, по тази причина се приготвя деликатно. " Зарежда ме резултатът от свършената работа. Усмивките на хората. Че съм им предал една друга позиция. Че са си взели нещичко от мен. Да виждам, че това, което съм направил и съм вложил силата си, си заслужава ", изяснява той.

Какво следва

Да издаде книга с изявленията с съумели българи в страната и чужбина. Да стартира един Biotech план с сътрудници от биологически факултет. Да приключи бакалавърската си степен и да реша по кой път да поеме към докторантурата. Да стартира дружно с Цветина Петкова новия сезон на предприемаческата стратегия на село.

 Автор: Анджела Иванова
© Личен списък

Автор: Анджела Иванова

Обича да бъде измежду хора, да излиза, да основава нови планове. " Колкото и увеличено да прозвучи, нищо няма капацитета да ме разстрои. Не си заслужава. Толкова ни е къс животът, че не си заслужава да го прекарваме и минута в неприятни мисли. "

Петър Нефтелимовне може да се назова съумял, тъй като към момента имам фантазии и стремежи, които не съм извършил.
" По-скоро триумфът е мярка на останалите хора за теб, както е и с пиенето – в никакъв случай няма да си признаеш, че си пийнал и ще желаеш още и още, само че за всички в близост ще е ясно, че към този момент си на черешата ", мисли той. Иначе най-голямата му фантазия е да отиде на Марс. По-малките си фантазии преследва и реализира като цели.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР