Този сценарий е особено притеснителен: действията на Израел в ивицата

...
Този сценарий е особено притеснителен: действията на Израел в ивицата
Коментари Харесай

Гневът не бива да замъглява погледа: Конфликтът в Близкия изток

Този сюжет е изключително стеснителен: дейностите на Израел в линията Газа да провокират верижна реакция и разтърсвания в целия район . Тази верижна реакция последователно да въвлече от ден на ден групировки и страни, а в последна сметка и Съединени американски щати и Русия, каза Германският близкоизточен специалист Гидо Щайнберг пред .

Германският близкоизточен специалист Гидо Щайнберг от близкия до държавното управление мозъчен концерн " Наука и политика " в Берлин счита, че във военно отношение Израел може и да реализира триумф. Но това ще коства живота на доста цивилни жители, колкото и внимателно да работи израелската войска, притеснява се Щайнберг.

Какво би провокирало външни сили да се намесят

Навярно таман такива сметки си прави " Хамас ", счита Ханс-Якоб Шиндлер от Проекта за битка против екстремизма. " За " Хамас " е значимо да се появят ужасяващи фотоси на мъртви цивилни палестинци, тъй че да се предизвика намесата в спора на Иран и неговите проксита ", споделя Шиндлер.

Под " проксита " той има поради въоръжените марионетки на Иран в района – като Хизбула в Ливан, да вземем за пример. Тази въоръжена формация и в този момент нападна Израел с ракети, само че още се въздържа да предприеме огромна атака

Шиндлер разяснява, че в случай че сухопътната атака на Израел се разрасне още повече, " Хизбула " начаса ще стартира масиран артилерийски обстрел по Израел от север. " Като втора степен на ескалацията и в Сирия могат да стартират набези против американските позиции. В третата фаза шиитските милиции в Ирак евентуално ще тръгнат да нападат американски и западни цели ", споделя специалистът.

" Гневът не трябва да замъглява погледа "

Но дали безусловно би трябвало да се стига до такава верижна реакция? За да я предотврати, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън взе ограничения. Като предизвестие към Хизбула и към Иран той изпрати два самолетоносача в източното Средиземноморие. И, показвайки цялостно схващане към нуждата на Израел да се пази, президентът предизвести, че в линията Газа би трябвало да се демонстрира сдържаност. По време на визитата си в Тел Авив Байдън предложи на Израел да не повтаря грешката на Съединени американски щати след ислямисткия гнет от 11 септември 2001 година. " Гневът не трябва да замъглява погледа ", сподели президентът.

Байдън беседва по телефона с водачите на Германия, Франция, Англия, Италия и Канада, с които има консенсус, че Израел би трябвало да бъде подсилен, а правото му на самоотбрана – почетено. В същото време обаче водачите приканиха и да се съблюдава интернационалното филантропично право, т.е. – Израел да щади цивилните палестинци.

Съединени американски щати - покровител единствено на Израел?

Според Ханс-Якоб Шиндлер в този момент на Иран и неговите проксита ясно би трябвало да се покаже, че една по-нататъшна ескалация единствено ще отслаби техните лични структури. Международната общественост би трябвало да се концентрира и върху възстановяване на филантропичната обстановка на цивилните жители в линията Газа, тъй като спорът не трябва да се води на гърба на почтени хора, споделя специалистът.

Друг проблем е всеобщо публикуваното чувство в района, че Съединени американски щати едностранчиво пазят единствено Израел. След смъртоносната детонация край болничното заведение в Газа Джо Байдън поддържа израелското пояснение на случилото се, което по-късно беше доказано и от редица западни специалисти. Въпреки това египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси, йорданският крал Абдула Втори и палестинският президент Махмуд Абас отхвърлиха плануваната си среща с Байдън.

Германия - допустимият безпристрастен медиатор

Този имидж на Вашингтон сякаш отваря пространство за други медиатори в района. Например Германия. След анулираната среща с Байдън, Сиси демонстративно беседва в Кайро с немския канцлер Олаф Шолц. А Абдула Втори предходния ден даже персонално посети Берлин. Освен с тях двамата, немският канцлер в рамките единствено на два дни беседва и с израелския министър председател Бенямин Нетаняху. 

Германското държавно управление непоколебимо застава на страната на Израел. В същото време обаче в района на Германия постоянно се гледа като на допустим безпристрастен сътрудник. Шолц счита, че този актив би трябвало да се употребява. На първо време Германия се пробва да подсигурява по дипломатически път филантропичните доставки за линията Газа.

Но какво ще стане, в случай че въпреки всичко се стигне до огромна ескалация? Дали Русия, която има връзки с Техеран и Дамаск, няма също да бъде въвлечена в спора? Ханс-Якоб Шиндлер счита това за малко евентуално. Да, близкоизточният спор сега е доста преференциален за Русия, тъй като отклонява вниманието от войната ѝ против Украйна. Така че Москва в действителност има интерес да го проточва, с цел да пренасочи по този метод напъните на Запада. От друга страна обаче Владимир Путин желае да поддържа този спор единствено " на слаб огън ", тъй като другояче ще бъде заставен " самичък да активизира в Близкия изток запаси, които така или другояче не му доближават в Украйна " , обобщава специалистът.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР