Този случай е доста необичаен за прокуратурата, защото става дума

...
Този случай е доста необичаен за прокуратурата, защото става дума
Коментари Харесай

Иван Гешев: Задържаното 16-годишно момче е било вербувано от Ислямска държава

Този случай е много необикновен за прокуратурата, тъй като става дума за едно дете и в това време за жертва, а не толкоз за един възможен причинител. Тук става въпрос за персонална покруса, която за благополучие не е развита до огромни размери, а не за досъдебно произвеждане. Това съобщи на брифинг пред публицисти заместник-главният прокурор Иван Гешев по отношение на предотвратения терористичен акт в Пловдив.

Преценихме, че обществото би трябвало да знае и да бъде осведомено в рационални граници, че тези проблеми, свързани с тероризма, към този момент са в България и касаят всеки един от нас като родители. Това са процеси, против които би трябвало да се противодейства, както от обществото, по този начин и от страната, добави Гешев.

Става дума за момче на 16 години. В сряда е получен сигнал от околните на това дете. От ДАНС ни уведомиха и в рамките бе основана организация. Става въпрос за възпитаник, към този момент и обвинен, който се е радикализирал. В Пловдив отидоха екипи от Специализираната прокуратура, както и групата за противопоставяне на бомбения тероризъм. Беше осъществено претършуване на две пространства на детето. Мога да кажа, че това е дете от положително семейство, с благоприятни условия, учи в елитна пловдивска гимназия. Става въпрос за супер интелигентнто момче, изясни още той.
В пространствата бяха открити голям брой подготвени самоделни бомби, които се употребяват при атентати в Съединени американски щати. Намерено беше и взривно устройство в развой на правене, в пластмасов съд. В него имаше голям брой пирони за оптимално шокиращ резултат, чието тегло е към 14 кг и половина, което е било употребявано за атентатите в Белгия и Франция, както и в тази ситуация от Сарафово, разкри заместник-главният прокурор.

Установено е, че това дете е обект на вербовка от Ислямска страна. В едно от пространствата на момчето беше открито и знаме на ИДИЛ, както и книги, които са общодостъпни по тази тема. Установено е също по този начин, че това е типичен случай на рекрутиране и радикализиране на малолетно лице. Така наречените вербовчици са най-ценният капитал, защото те костват повече от петрола и златото тъкмо поради тази активност. Това са извънредно добре готови хора. Това дете е било обект на целогодишна обработка на експерт от тази посока. Детето е било поканено да влезе в един от чатовете на Ислямска страна. В един миг момчето е бил уверено и е решило, че би трябвало да одобри исляма, разяснява Гешев.

Това, което предприехме, е, че с това дете би трябвало да се работи със експерти в изолирана среда, най-много с психолози и психиатри. Съдът е решил, че следва да бъде взета мярка контрол под детска педагогическа стая, което съгласно мен е неточност. Момчето все още е при родителите си. В случай че съдът не показа нашето виждане, отговорността ще би трябвало да бъде поета от фамилията, учебното заведение и от ОДМВР-Пловдив. Това е вероятен вид, само че за нас би следвало да бъде авариен вид. Трябва да уточня изрично, че имаме цялостното подпомагане от фамилията, показа той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР