Този сладкиш е традиционен за съседна Македония – оригиналното му

...
Този сладкиш е традиционен за съседна Македония – оригиналното му
Коментари Харесай

Сладкиш Македонска Топеница – по-сочен от реване! Не знаете какво изпускате:

Този сладкиш е обичаен за прилежаща Македония – истинското му име е Равания или Топеница и се приготвя доста просто и бързо със съставки, които към този момент имате в кухнята. Това е един от най-вкусните сочни сладкиши, които съседите ни приготвят за всички огромни празници, като се изключи постите.

В някои предписания яйцата се разделят на белтъци и жълтъци и се разрушават поотделно, само че в нашата всичко е доста по-лесно.

И още една забележка: добавяйте сиропа последователно, не го слагайте едновременно, тъй като може да не се наложи да слагате цялото количество. Добавете го последователно, с черпак.. Ето какво ви би трябвало:

Македонска Топеница

Продукти:

За първата кора:

5 яйца

5 супени лъжици захар

2,5 супени лъжици брашно

2,5 супени лъжици грис

150 г орехови ядки

150 г настърган шоколад или на прахуляк

За втората кора:

5 яйца

5 супени лъжици захар

2,5 супени лъжици брашно

2,5 супени лъжици грис

За сиропа:

600 г захар

650 мл вода

За поръсване:

натрошени/смлени орехи и настърган шоколад

Приготвяне: 

В дълбока купа разбийте пет яйца с пет супени лъжици захар. Месете задоволително дълго, до момента в който захарта се разтопи, след което прибавете 2,5 супени лъжици брашно, 2,5 супени лъжици грис, 150 г натрошени орехи и 150 г настърган шоколад (или прах).

 5 яйца

 яйца с шоколад

Продължете да бъркате до равнене на съставките, след което изсипете сместа в намазнена и набрашнена тава с размери 30х22 см или постлана с хартия за печене. Печете в авансово загрята фурна на 180 градуса единствено 10 минути (след това печете дружно с втория блат) до коричка.

 мрачно тесто

През това време замесете тесто за втората кора: Разбийте с миксер пет яйца с пет супени лъжици, след което прибавете 2,5 супени лъжици брашно, 2,5 супени лъжици грис. Изсипете жълтата примес върху изпечената тъмна кора и заравнете. Връща се във фурната да се пече на 180 градуса за към половин час.

 сладкиш Топеница

 сладкиш с бяло

Оставете изпечения сладкиш да изстине малко, след което пригответе сорбето от 600 г захар и 650 мл вода. След като заври, оставете да ври 5 минути. Оставете сиропа да се охлади за 5 минути, след което залейте сладкиша равномерно.

 сиропиран сладкиш

 сладкиш със сироп

Оставете да изстине и да попие сиропа, след което поръсете от горната страна с орехи и шоколад.

 сладкиш с шоколад

Сервирайте добре охладен.

 Сладкиш Топеница

Можете да го гарнирате и с топка ванилов сладолед.

Да ви е сладко!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР