Този шок от инфлацията, който претърпява нашата икономика, ако не

...
Този шок от инфлацията, който претърпява нашата икономика, ако не
Коментари Харесай

Каримански: Шокът от инфлацията ще е критичен за приемането ни в еврозоната, ако не го овладеем

Този потрес от инфлацията, който претърпява нашата стопанска система, в случай че не успеем да го овладеем, ще бъде сериозен съгласно мен за приемането на България в еврозоната.

Това сподели ръководителят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански по време на Кръгла маса на тематика „ Инфлация и стопански напредък. Въвеждане на единната европейска валута в Република България – изгоди, провокации и опасности “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Това е първата по рода си кръгла маса, която се провежда от 47-то Народно заседание, и по особено от Комисията по бюджет и финанси, върху тази тематика. Като резултат от днешната кръгла маса комисията ще създаде отчет, в който ще бъдат ясно написани обособените позиции и мнения, тъй че да бъде в интерес на държавното управление “, заяви Каримански.

„ Инфлацията не е единствено привнесена по този начин, както множеството хора настояват, само че има и детайл, който е генериран вътре в страната”, съобщи Каримански.

Той заяви, че Европейската комисия чака инфлацията в България да доближи 11,9% през 2022 година, което ще бъде съвсем двойно по-високо от тази, която се предвижда в самия Европейски Съюз и еврозоната като цяло.

Според Каримански вътрешните провокации са „ доста по-ниската енергийна успеваемост, която има страната сега, високата енергоемкост, несъмнено, на стопанската система, проблемите с доставките на газ, и по-специално проблемите с непредсказуемостта на доставките на газ в средносрочен аспект, както и всички тези скачащи цени въз основа на горивата като производни точно на тях “.

„ Ако забележим инфлацията от позиция на главните съставни елементи и годишното изменение в проценти, можем да видим и от данните, които излязоха за април месец, че инфлацията единствено за април за потребителските цени се е нараснала с 14,4% на годишна база през май месец 2022 година В 11 от 12-те категории в потребителската кошница се вижда позитивен принос за по-висока инфлация, като единственото изключение е обвързвано със известията “, сподели той.

„ Най-големият принос имат две категории – едната е обвързвана с електрическата енергия, с водата, с газа, с горивата, и надлежно превозът е другата, само че те са взаимосвързани. Цените нарастват с 15,8% и 28,6%, надлежно за първото и второто “, разясни ръководителят на бюджетната комисия.

Той акцентира, че цените на храните са нарастнали с 28,3%. „ Движещ фактор е газът, точно повишаването със 138,3% на годишна база през април 2022 година, следвано от твърдото гориво – с 33,7% и топлоенергията – с 19%. Това точно води и до увеличението на транспортните цени, което се дължи на увеличението на цените на горивата с 44,9% през месец април, като при храните най-високо нарастване е открито при животинските и растителните масла и мазнини – с 43,6%, зеленчуците – с 32,4%, зърнените храни – с 23,8%, както и млякото и млечните артикули – с 21,6% “, добави Каримански.

„ Въпреки това таргетирано и лимитирано във времето подкрепяне на семействата и бизнеса с фокус върху най-сериозните растящи съставни елементи, би помогнало и по тази причина е извънредно значимо ограниченията, които и държавното управление взима, и които могат да бъдат приложени в реалност, да бъдат в най-кратък период отправени. Макар и да са закъснели съгласно някои специалисти. Ние би трябвало да създадем всичко допустимо да понижим този напън на цените и да помогнем в действителност да избегнем шока на инфлацията да стане една непрекъсната големина в нашата стопанска система “, безапелационен е той.

„ Последно, може да се окаже значимо, защото точно този потрес от инфлацията, който претърпява нашата стопанска система, в случай че не успеем да го овладеем, ще бъде сериозен съгласно мен и за приемането на България в еврозоната “, сподели в умозаключение ръководителят на Комисията по бюджет и финанси. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР