Този сезон поради по-дълго продължилото топло време откриването на причинители

...
Този сезон поради по-дълго продължилото топло време откриването на причинители
Коментари Харесай

Д-р Илия Цеков, началник лаборатория по вирусология в ДКЦ „Софиямед“: Навременната диагностика на грип помага за бързо справяне със заболяването

Този сезон заради по-дълго траялото топло време откриването на причинители на респираторни болести се отсрочи, само че е все по този начин настоящо. Логично, на дневен ред излизат въпросите свързани с разграничение на инфекцията с грип преди ситуацията да се е трансформирала в епидемиологична.

Ранната диагностика на грип е от изключително значение предвид на наличните характерни (които повлияват на вируса) противогрипни медикаменти от класа на така наречен невраминидазни инхибитори. Тези лекарства обаче са ефикасни единствено при изискване, че се приложат задоволително рано – до 48 часа от демонстрация на първите признаци на заболяването.

„ Това се дефинира от механизмът на деяние на тези медикаменти – най-общо като блокират разпространяването на вирусните частици от инфектирани към незаразени кафези. Най-често когато от началото на клиничните изяви са минали 2 и повече дни, към този момент толкоз доста кафези са инфектирани, че приложението на този клас характерни противогрипни медикаменти става неефективно “, разяснява доктор Илия Цеков, шеф лаборатория по вирусология в ДКЦ „ Софиямед “.

Вирусологът изяснява, че грипната зараза нормално протича с доста присъща клинична картина, само че не постоянно е елементарно да бъде разграничена от тази на други респираторни болести. Това е изключително годно в стадиите преди ситуацията да е станала епидемиологична. Тогава каузи на редица други патогени, които дружно с грипния вирус циркулират и предизвикват заболявания, е към момента много висок. Обикновено това са интервалите преди и при започване на една грипна зараза, както и към нейния края.

Разработени са разнородни способи за диагностика на грипна зараза. От изключително огромно значение измежду тях са тези, които разрешават бързо приложение за непосредствено (да откриват част от грипната частица) установяване. Важно е също тестванията да са лесни за осъществяване и не на последно място да са на налична цена.

„ Налични са разнообразни бързи и лесни за осъществяване диагностични проби. Те могат да покажат съществуването на грипен вирус в материал от пациент. Това са така наречен „ бързи проби “ за детекция на антигени от грип вид А и В. Такъв тест е и разполагаем и в Лабораторията по вирусология към ДКЦ „ Софиямед “, където проучването може да се организира. Изследва се секрет най-често взет със безплоден тампон от задната част на носа като е най-подходящо материала да се вземе директно преди осъществяване на теста, вероятно даже в лабораторията “, прецизира доктор Цеков.

Редно е материалите за проучване да бъдат взимани от опитно здравно лице. При авансово пробовземане (извън лабораторията), е нужно тампона да бъде подложен в течна среда (може в стерилна ампула с физиологичен разтвор) само че не и в гел. Транспортирането до лабораторията за проучване да става допустимо най-бързо – до 30-60 минути. Положителният резултат от проучването спомага да се сложи точна диагноза с доста огромна възможност и надлежно да се организира уместно лекуване. Отрицателният резултат обаче не постоянно отхвърля диагнозата грип.

Приема се, че диагнозата е сложена рано в първите 36-48 часа от началото на клиничните недоволства. Тогава са изключително ефикасни характерни противогрипни медикаменти, използвани даже при бебета на няколко месечна възраст. Налични са лекарствени форми подобаващи както за възрасни, по този начин за деца. Лечението обаче е показано единствено и само при грипна зараза и следва да се съгласува с медицински експерт (най-често педиатър, персонален доктор, експерт по инфекциозни заболявания, вътрешни заболявания или пулмология).

„ При всички положения диагностицарането на грип, провеждането на лекуване и следене, както и решението за потребност от постъпване в болница следва да се реализира от подобаващ доктор – експерт “, поучава вирусологът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР