Този самолет е признат за прародител на всички съвременни свръхзвукови

...
Този самолет е признат за прародител на всички съвременни свръхзвукови
Коментари Харесай

К-12 „Жар птица“, съветският бомбардировач без опашка, станал жертва на съдбата на своя конструктор

Този аероплан е приет за предшественик на всички модерни свръхзвукови самолети.

Трагичната орис на надарения авиоконструктор Константин Алексеевич Калинин и неговия фамозен аероплан от серия „ К “ още дълго ще продължат да притеглят вниманието на хората, които се интересуват от история. Няма подозрение, че гибелта на един от забележителните представители на техническия хайлайф на страната в годините на сталинските репресии оказва въздействие върху развиването на националната авиация.

 Константин Алексеевич Калинин

Константин Алексеевич Калинин

Спомняме си един от самолетите, създаден от екипа конструктори, ръководени от K.A. Калинин през 30-те години на предишния век. Това е пробен аероплан с необикновена скица без опашка – К-12.

, изяснява, че през февруари 1931-а, в осъществяване на новата военна теория, чиято цел е да се подобрят Военновъздушни сили на Червената войска, Институтът за научни проучвания на Военновъздушни сили създава условията за един предстоящ „ боен “ поливалентен аероплан. Проектирането и построяването на машината, наречена ВС-2, са поверени на Експерименталния самолетостроителен цех в Харков, управителен от Калинин.

 Дейности по създаването на К-12 в Харков

Дейности по създаването на К-12 в Харков

Плановете са К-12 да извършва функционалностите на лек бомбардировач, разследващ аероплан, аероплан за поправяне на артилерийския огън, за фотографско разузнаване и даже лек като транспортен и хигиеничен аероплан. Необходимата скорост би трябвало да надвишава 250 км/ч на височина 3000 метра, а радиусът му на деяние да бъде 350 км.



airwar.ru

От първата версия единственото забавно нещо, съгласно управлението на Военновъздушни сили, е схемата на летящото крило. По това време и в Съюз на съветските социалистически републики, и в чужбина тази скица притегля авиоконструкторите, само че единствено най-смелите се изправят лице в лице с нея. Твърде доста механически аспекти би трябвало да бъдат взети под внимание и въпреки изчисленията да демонстрират, че сходна настройка би донесла значими преимущества във връзка с скорост, маневреност и лекост на отбрана, рискът е прекомерно огромен.



airwar.ru

Втората версия на „ Жар птица “ води до окончателния вид без опашка и с трапецовидни конзоли на крилата, с отвесни повърхности, употребявани като кормила, ситуирани в краищата.



airwar.ru

Гражданската версия на модела е замислена за 11 пасажери, а пощенската версия – за шестима. Самолетът може да бъде раздрънкан, с цел да бъде превозен в жп вагони.

„ Калинин “ K-12 е планиран да се ръководи от трима души. Пилотът се намира в горната кабина, ситуирана в централната част на фюзелажа. Навигаторът-стрелец пътува в носа, с купол, въоръжен с картечници. Кабината на навигатора би трябвало да разрешава интервенции при полет. Кокпитът и резервоарите за гориво при избран вид могат да бъдат покрити със сменяема ризница.



airwar.ru

K-12 има обсег на крилата от 18 м, дължина 8,0 м и товар от 4200 кг. Той доближава оптималната скорост от 240 км/ч на 3000 м с обхват от 700 км.



airwar.ru

Самолетът е в ярките цветове на Жар птицата от съветския фолклор и взе участие в тържествата за деня на руските Военновъздушни сили на 18 август 1937 година над Тушино. По това време в Научноизследователския институт на Военновъздушни сили стартират да се организират държавни проби.



airwar.ru

За страдание K-12, показан на въздушния церемониал, е единственият издигнат образец. На 1 април 1938 година неговият основател Калинин е задържан. Според решението на Военната гилдия на Върховния съд на Съюз на съветските социалистически републики той е упрекнат като „ зложелател на народа “ и е разстрелян. Това предрешава ориста на „ Жар птица “.



airwar.ru

Трябва да се помни, че „ Калинин “ К-12 влиза в историята като първия бомбардировач, издигнат по скица без опашка. През 1998 година английското списание Air Pictorial написа за него: „ Този аероплан е прародителят на всички модерни свръхзвукови самолети “.

създател: НИКИТА ПЕТРОВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР