Този процес само доказва невъзможността на Народното събрание да върши

...
Този процес само доказва невъзможността на Народното събрание да върши
Коментари Харесай

Критичен ден за парламента, яловите опити за избор на председател ни връщат в Средновековието?

Този развой единствено потвърждава невъзможността на Народното събрание да прави каквото и да е, разяснява проф. Янаки Стоилов

Днес е сериозен ден за Народното събрание, тъй като в случай че до третия път нещата не се получат, е обикновено да се сложим въпроса дали изобщо може да станат, сподели в „ Здравей, България “ по Нова телевизия конституционният арбитър проф. Янаки Стоилов.

Затова чакам през днешния ден с по-голяма отговорност парламентарните групи и народните представители да намерят излаз, добави той.

„ Формално няма граница, само че в живота нещата са пределни – времето постоянно свършва за нещо. В Конституцията няма решение за заключителен ден, само че е ясно е, че този развой единствено потвърждава невъзможността на Народното събрание да прави каквото и да е. Затова в главният закон е записано, че на първото съвещание Народното събрание избира ръководител и заместник-председатели. Трети ден към този момент продължава първото съвещание на Народното събрание “, съобщи професорът. 

В отмора сме, посочи водещият Виктор Николаев.

„ През Средновековието е имало случаи при избора на папа да са нужни месеци, даже години. Но ние въпреки всичко сме в по-динамично време ”, разяснява конституционният арбитър.

Според него разпоредбите към избора на парламентарен началник не би трябвало да бъдат променяни, тъй като в хода на всеки един развой, когато се сменят, това някак основава съмнения и основателни опасения.

Той изясни, че съгласно Конституцията Народното събрание приема решенията си с болшинство - повече от половината народни представители, взели участие в гласуването. Проф. Стоилов счита, че въпросът за избора на ръководител на Народното събрание би трябвало да се раздели от образуването на парламентарно болшинство.

„ Обикновено изборът на ръководител на Народното събрание и неговото събаряне в предходните години е посочило, че се образува болшинство или се скапва такова и се основава друго на негово място. Трябва да се разбере, че в тази обстановка изборът не е знак за това какво болшинство би се пробвало да излъчи ръководство ”, сподели още той.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР