Този проект е важен за Балканите и затова го наричаме

...
Този проект е важен за Балканите и затова го наричаме
Коментари Харесай

Балкански поток е с един милиард по-евтин от Южен поток, похвали се Борисов

Този план е значим за Балканите и по тази причина го назоваваме "Балкански поток ". Огромен градеж, голямо оборудване и е с един милиард по-евтин от "Южен поток ", съобщи министър председателят Бойко Борисов, който ревизира напредъка на строителните действия по разширение на газопреносната инфраструктура на „ Булгартрансгаз “ ЕАД в региона на град Кнежа.

„ Това е към този момент изходът на „ Балкански поток “. Ако в този момент не го създадем, в никакъв случай няма да се направи “, означи министър председателят и добави, че газопроводът на българска територия се построява редом с този на сръбска територия.

„ В нивите вършим автомагистрали, жп линии, газопроводи “, сподели още министър-председателят Борисов и особено обърна внимание на екологията, като посочи, че тя няма да пострада поради построяването на газопровода.

На инспекцията с Борисов участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Вицепремиерът Дончев означи, че всичко това, което се вижда сега, не се е случило от единствено себе си.

„ Преди строителите да стартират да работят, политици, ръководители, дипломати трябваше да свършат доста работа и това е през последните четири - пет години. Искрено се веселя, че успяхме да си свършим работата, с цел да се стигне до тук “, подсети Дончев. Той особено подчертава върху интерконектора с Гърция. „ След завършването на двата плана, на практика ние ще сме в положение да транспортираме природен газ от където до където е належащо “, уточни още вицепремиерът и добави: „ Да се съчетае ползата на толкоз доста разнообразни страни значи доверие и се веселя, че България е в положение да генерира това доверие “.

Трасето на преносния газопровод ще премине през землищата на 11 области - Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, Видин.

През април „ Булгартрансгаз “ ЕАД дефинира за реализатор на публичната поръчка участникът Обединение „ Консорциум Аркад “, с който подписа контракт на 18.09.2019 година „ Консорциум Аркад “ е обединяване от задгранични компании, като негови членове са: Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия и Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни – Саудитска Арабия. Общата стойност на подписания контракт при период за осъществяване на дейностите до 615 календарни дни е в размер до 1.1 милиарда евро без Данък добавена стойност.

До момента изкопаната траншея е близо 5 км., а тръбите, които са в подготвеност за полагане са над 6 км. Почистената полоса на строителната площадка е 17 км.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР