Този празник затваря цикъла на мръсните дни, започващи от 25

...
Този празник затваря цикъла на мръсните дни, започващи от 25
Коментари Харесай

Отбелязваме Зимния Кръстовден

Този празник затваря цикъла на " мръсните дни ", започващи от 25 декември. " Мръсни " или " некръстни " се назовават съгласно християнството тези дни, в които новороденият Иисус към момента не е получил Светото Кръщение.


Смисълът на празничния обред е посредством силата на Кръста да се почисти земята от бродещите в некръстеното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се приготви за огромното кръщение, което следва. Сутринта в църквата се отслужва работа, водата се кръщава и освещава. На сутринта попът пуска кръст в осветена вода, като по този метод я кръщава и обикаля всички къщи, с цел да ги поръси с натопена в нея китка босилек. С този акт се има вяра, че се пропъжда неприятното и заболяванията от вкъщи, а като признателност стопаните поставят по паричка в менчето на свещеника.

Като ръси по къщите, попът оставя и по малко бяла и алена вълна, с която се вършат мартенички на 1 март. Народът има вяра, че в случай че на Кръстовден замръзне китката босилек, с която попът ръси, годината ще е плодородна.

На идващия ден - 6 януари, Богоявление или Йордановден, кръстът от менчето се хвърля в река или водоем. Вярва се още, че на Зимен Кръстовден птиците и животните проговарят с човешки глас, а всички реки и потоци стопират да текат за момент, с цел да се прочистят. Ако пък вечерта на 5 януари звездите са ярки, ще се народят хубави агънца през годината. Обредната софра на Кръстовден е постна.

Имен ден честват Кръстьо и Кръстана. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР