Този понеделник SpaceX изпрати втора партида от 60 интернет сателита,

...
Този понеделник SpaceX изпрати втора партида от 60 интернет сателита,
Коментари Харесай

Илон Мъск, SpaceX, Starlink и поредните оплаквания срещу интернет сателитите

Този понеделник SpaceX изпрати втора партида от 60 интернет спътника, част от амбициозния план Starlink, който планува изпращането на десетки хиляди спътници в ниска орбита.

Още след изстрелването на първите 60 спътника преди няколко месеца, доста учени мигновено показаха терзания, че спътниците ще нарушат образа на нощното небе и ще попречат на телескопите, с които учените следят космоса.

Само няколко часа след последното изстрелване преди два дни в мрежата се появиха доста видеа и фотоси на накъсана линия от блещукащи светлини, които са били забележими от Калифорния чак до Япония.

Гледката несъмнено е необикновена и можем единствено да се зачудим по какъв начин ще наподобява небето, когато над земята кръжат не 120, а 42 000 спътника, каквато е крайната цел на плана на Илон Мъск.

От SpaceX успокояват, че спътниците стават съвсем невидими, когато доближат плануванаъа си височина, и проблемите биха били избегнати посредством рекалибриране на телескопите за наблюдаване.

Астрономът Джонатан Макдауел от Харвардския център по астрофизика обаче показа в Twitter, че съществуването на десетки хиляди спътници в ниска орбита сигурно ще наруши работата на него и сътрудниците му.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР