Този път в листите с мераклии за парламента попаднаха редица

...
Този път в листите с мераклии за парламента попаднаха редица
Коментари Харесай

Клиенти на Темида напират за парламента

Този път в листите с мераклии за Народното събрание попаднаха редица фигури с престъпни досиета и подозрения за тежка корупция. Тъй като претендентите са няколко хиляди, в идващите редове ще изложим къса информация, без искания за пълнота.

 

Сред претендентите на „ Център " -а на Васил Божков блестящо изпъква Хасан Ешрефов, бащата на задържания кмет на Омуртаг Ешреф Ешрефов. С какво е известно това семейство? Синът ръководи града, който стана прочут с безводието си, още от 2015 година като освен това скача от партия в партия. Първо е бил стартиран от Движение за права и свободи, а откакто се скарва с Мустафа. Карадайъ, отива при Съюз на демократичните сили и НДПС. Далеч по-влиятелен измежду локалните обаче е бащата Хасан, който в този момент виждаме в редиците на Божковата конструкция. Той е приет за горски цар, тъй като постоянно печели публичните поръчки за дърводобив в Омуртаг, Сливен и Котел.

 

Още преди синът му да стане кмет, Хасан е милионер, абониран за всевъзможни публични поръчки в Омуртаг – събиране на боклука, строителни поправки, с една дума – всичко. Като шеф на огромна част от гласоподавателите в региона, евентуално ще се стреми към положителни резултати и в идните избори Пресен е споменът от вота предходната година, когато Движение за права и свободи загуби 1 депутатско място в региона. Да напомним, че напролет на 2023 година синът Ешреф Ешрефов напусна с гръм и тропот Движение за права и свободи и тогава повлече със себе си и общинските съветници на Движението. А на парламентарните избори на 2 април 2023 година партията изкара в Търговище малко над 11 000 гласа и единствено един мандат, вместо нормалните два. Загубени са над 5000 гласоподаватели, които в този момент евентуално ще отидат към „ Център “.

 

С присъединяване си в изборите семейството си взема решение краткотрайно и проблемите с правораздаването. Прокуратурата към този момент разгласи, че Хасан Ешрефов е управлявал незаконната формация, а синът е бил редови член в нея. Друг е въпросът, дали това ще може да се потвърди в съда!

 

В 23 МИР в столицата лидер на листата на Движение за права и свободи е Тимур Халилов. В 2002 година той взе участие в злополука на автомагистрала „ Тракия “ край Ихтиман. Тогава на прав сектор Халилов опустошава колата на семейство от Харманли, тръгнало да записва сина си студент в Лесотехническия институт. Избухва пожар и в автомобила изгаря 49-годишната Пенка Гочева, а синът й – тогава на 19 години Владимир и татко му Руси Гочев едвам оцеляват. Тимур Халилов, който по това време чете новините на турски език в Българска национална телевизия, получава единствено условна присъда от година и 9 месеца. Едва през 2011 година го осъждат и да заплати обезщетение от малко над 64 000 лв.. Той не дава и стотинка, само че бързо трансферира имуществото си на сложени лица. Според юристите на потърпевшото семейство Халилов „ прекратил и легалните си трудови правни отношения, с цел да препятства тегленето на пари от запор върху заплатата му “. С цялото си безсрамие през 2023 година, когато сумата с лихвите е към този момент над 184 хиляди лева, завежда дело, с което желае да се признае, че е изтекла отминалостта за погашение на компенсацията. Освен това желае синът Румен, който с 55% изгаряния едвам е оживял, да заплати 14 000 лв. правосъдни разходи по това дело.

 

Самият Румен е тотално унищожен – с тежки провали освен върху тялото си, само че и върху нервната си система. Опериран е повече от 10 пъти през първите 2 години след злополуката – приблизително по два пъти годишно по-късно, има и следващи неврологични болести. Обезобразен е, с ампутирани фаланги на пръстите. Не е ясно към момента какво решил Хасковският съд, само че фактът, че Халилов си е разрешил да води сходно дело, е доста индикативен за неговата ценностна система.

 

С крими минало е и лидерът на „ Левицата “ в Ловеч Гриша Нинов. Създадената от Татяна Дончева, Румен Петков – Запалката, и Георги Първанов – Гоце, коалиция има искания да е единствената достоверна патриотична и проруска групировка в бъдещия парламент. Логично и претендентите й са все от сой. Гриша Нинов да вземем за пример е член на управлението на Национално придвижване „ Русофили “. Факт, който наподобява като голям бонус за гласоподавателите на обединението. Дали обаче почитателите на Путин в Ло-веч ще погледнат с положително око на тъмните петна от предишното в биографията на Гриша Нинов?!

 

През 2011 година той се снабдява с условна присъда за документни закононарушения. Аферата е част от работата на организацията за недвижими парцели „ Бпропъртис “, на която Гриша Нинов е шеф и притежател. От присъдата излиза наяве, че в далаверата той работи дружно с тогавашен началник на работа „ Земеделие и гори “ в кметството в Тетевен. Този служител издава подправени удостоверения, че десетина недвижими парцела край градчето, преди време иззети от комунистите, са  реституирани на наследниците. Дребната детайлност е, че нито един от тях даже не подозира за връщането на атрактивните имоти.

Поне по този начин настояват самите те, когато в Министерство на вътрешните работи стартира следствие на имотната машинация. Версията на Гриша Нинов е, че притежателите „ посетили “ неговата организация, а той им оказал помощ да продадат земята си.

 

Магистратите по този начин и не хващат религия на оправданията му, че бил персонално помолен от реститутите за подпомагане. Съдът му дава две години и половина условно. Днес, десетилетие по-късно, изпитателният период на присъдата от дълго време е изминал, а Нинов е оправдан и още веднъж има право да се кандидатира за народен представител. Друг е въпросът, дали това е морално. Имотната организация на русофила от дълго време е трансферирана на различен човек и е натрупала десетки хиляди неплатени налози.

 

Списъкът на наказаните, само че останали в политиката, ще е повърхностен, в случай че пропуснем депутата Димитър Аврамов, който преди време прескочи от ГЕРБ в Движение за права и свободи. След 12 години каузи едвам през този март той получи условна присъда от 1 година за търговия с въздействие и рушвет. Навремето той влиза в ГЕРБ като протеже на Искра Фидосова и става народен представител. Срещу него в ДАНС обаче идва сигнал за корупция, подписан от един от най-големите производители на зърно в страната Светослав Илчовски. Димитров му изискал два пъти по 50 хиляди лв. и 3000 декара земя, с цел да му помогне като авторитетен политик в спор с Фонд „ Земеделие “.

Според осведомени самият Димитър Аврамов бил натиснат за това не от кой и да е, а от Фидосова и Цветан Цветанов. Това събитие обаче не е разследвано, а ГЕРБ бърза да се разграничи от Аврамов. Делата се точат а той отива в Движение за права и свободи, Казва, че след неговата поява Движението почва стремително, да печели всевъзможни избори из Северозапада и локални, и парламентарни. Никой не се съмнява, че и на тези избори той ще донесе доста гласове на, партията, която го приюти и утеши, откакто ГЕРБ си изми ръцете с него.

 

В листата на аферистите, устремили се към властта, справедливо място заема и Даниела Везиева. Досега тя може да се похвали най-много с главозамайващата си кариера – от счетоводителка в Регионалния инспекторат по обучение в Русе до стопански министър в служебното държавно управление на Стефан Янев. Везиева обаче се запомни не толкоз като стопански потенциал, а с гръмналия скандал, че е изплагиатствала докторската си теза.

Това обаче не е спънка в този момент да бъде предводителка на две листи на партия „ Български напредък “.

Везиева е преди всичко в листата за европейските избори и води русенската листа за нашия парламент. А докторската й купа си остана непокътната като решението за това е на Административния съд в Русе. Съдията по делото Вилиана Върбанова е изкарала присъда с много противоречиви претекстове, изясняват адвокати.

 

Да напомним, че Везиева става лекар в Националния боен университет „ Васил Левски “ през 2018 година Три години по-късно до просветния министър е насочен сигнал от проф. Стойко Стойков от същия университет. Той твърди, че 171 от 180-те страници от дисертационния труд на госпожата са преписани от други създатели. При това 125 страници са копирани от дисертацията за лекар на науките на научния й началник Венелин Терзиев, който самичък по себе си е бележит преписвач, само че и професор в цели 4 университета като има и над 10 научни трофеи!

 

В политиката Везиева минава за изобретение на Меглена Кунева, като източниците ни акцентират, че двете дами са запазили другарството си до момента и постоянно пият кафе и нищят злословия. За първи път Везиева влиза във властта като зам.-министър на стопанската система във второто държавно управление на Бойко Борисов. Тогава е от квотата на Реформаторския блок.

Автор: Уикенд, crimesbg.com

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР