Този път ще имаме редовно правителство, макар и с непълен

...
Този път ще имаме редовно правителство, макар и с непълен
Коментари Харесай

Иван-Асен Иванов пред Dir.bg: Продължаваме промяната ще съумеят да предложат приемлив кабинет с непълен мандат

Този път ще имаме постоянно държавно управление, въпреки и с повърхностен мандат, предвижда политологът Иван-Асен Иванов в изявление пред Dir.bg единствено три дни преди изборите. Според него най-вероятно " Продължаваме промяната " ще бъдат мандатоносител и ще съумеят да предложат кабинет, който да бъде задоволително допустим, както за Българска социалистическа партия, по този начин и за " Демократична България ", Има Такъв Народ и ИБГНИ. Иванов разяснява и абсурда с машините, като призна, че не го смущава съществуването на устройства в хранилища на компания, която се занимава с доставката им по принцип.

- Г-н Иванов, беше ли тази акция конфликт на хрумвания и политически стратегии? Вие разбрахте ли кой какво желае да прави? И по-точно - съумяха ли партиите да презентират стратегиите си?

- Всеки, който е имал упования за провеждането на действителен и логичен политически спор или достоверно състезание сред стратегии, неизбежно е останал отчаян, както от актуалната акция, по този начин и от всички останали преди нея. В България неналичието на тези основополагащи детайли за една консолидирана и работеща народна власт демонстрират, че пред страната към момента има голям брой фундаментални проблеми за решение и прекомерно малко политически сили, които са подготвени да се оправят с тях.

Би било наивно да търсим в политическата ни среда образци за високо равнище на лидерска осъзнатост или отговорност към демократичния развой, когато разграничителните линии сред участниците в изборите към момента са прекомерно обикновени и повърхностни.

На този стадий колосалните злоупотреби с обществен запас, фасадният образ на институционалната система, както и крещящата липса на дейно нормотворчество и правоприлагане, не престават да бъдат водещи явления. При това състояние, използването у нас на някакъв тип ясно разпознаваема политическа идеология, би представлявало просто несвоевременен опит за нормализиране на тежката политическа действителост и блян за окачествяването ѝ като законна. В този подтекст, изцяло предстоящо е, че множеството участници в изборите заобикалят навлизането в обичайните противодействия от спектъра ляво-дясно и се разделят на честни и нечестни, на взели участие и неучаствали в ръководството, на корумпирани и некорумпирани.

Когато налице е бил дълготраен властови модел в страната, към който жителите преобладаващо не изпитват доверие, е закономерно да се стигне до стадий, в който подходи, като " изчегъртване ", промяна на изборната система или промяна на формата на ръководство, добиват все по-голяма известност.

Поради същата причина, " антисистемността " на редица обединения продължава да бъде водещото съображение те да се употребяват със постоянна електорална поддръжка.

Тъкмо подобен е и лайтмотивът на множеството партийни стратегии. В основата им не стоят разнообразни дълготрайни визии или далновидни цели, а просто един и същи набор от действия, за които се допуска, че честните и почтените ще извършат вярно, а корумпираните ще опорочат, водейки до още обири и провали. За страдание, това е равнището на политическата ни среда и то мъчно може да бъде променено в близко бъдеще.

- Скандалът с непоръчаните, само че доставени в склада стотици машини, ще повлияе ли върху резултата на вота?

- Във финалните оставащи дни преди изборите равнището на напрежение и партийна готовност е оптимално. Всяка една политическа мощ се пробва да извлече повече поддръжка от останалите, а готовността да се основават компромати, да се тиражират подправени вести, да се конструират зловредни разкази и опорни точки, по всичко наподобява, че е налице.

Казусът с въпросните машини би трябвало да се позволи от способените органи и служби, без да се основават непотребни внушения за краткосрочни дивиденти, които могат в допълнение да разколебаят така и така нежната религия на жителите в честността на вота.

По създание, не намирам за необичайно или неправилно компания, която се занимава с доставки на машини за гласоподаване, да има спомагателен брой сходни устройства в свои хранилища. Ако е вярна информацията, че тези машини са в изцяло настрана складово помещение от особено охраняваните зони за предпазване на формалните устройства за изборите, то за мен абсурдът изцяло се изчерпва.

- Ще се отрази ли, съгласно Вас, здравната рецесия, енергийните проблеми и повишаването на живота на президентския и парламентарен избор? И в каква посока?

- Кризисните обстановки на толкоз доста фронтове безспорно ще окажат въздействие върху мнението на хората, само че това ще се случи във към този момент познати аспекти и граници. Повечето последователи на една или друга партийна мощ имат свои пояснения за развоя на събитията и те постоянно се доверяват на определените от тях претенденти и техните преценки по отношение на протичането на световните провокации.

Ако има нещо, което съумява да възпали публичния интерес в най-голяма степен и да визира всички, то това е неконтролируемата инфлация, изключително по отношение на стоките от първа нужда и електрическата енергия. Смятам, че в случай че през идващите месеци нещата продължат да се развиват в сходни трендове, едно бъдещо държавно управление би се озовало пред извънредно тежки задания за превъзмогване и ще бъде под непрекъснат риск от струпване на публично възмущение и опция за разпад на управническата формула.

Относно здравната рецесия, по всяка възможност пасивите от нея ще бъдат понесени от президента Радев. Ако преди разразяването на последната COVID-вълна и въвеждането на новите ограничения, Румен Радев имаше шанса да бъде определен на първи тур, в този момент наподобява като че ли жителите, които не утвърждават рестриктивните мерки, към този момент няма да дадат своята поддръжка за президента. Този вид гласоподаватели сигурно не са малко, а до неотдавна фигурата на Радев се явяваше като сплотяваща по отношение на хората с по-скептични възгледи по отношение на потребността от здравни ограничения.

- Намеси ли се служебният кабинет в предизборната битка?

- Още през цялото време на мощната политическа омраза сред Румен Радев и Бойко Борисов, беше ясно, че при вероятно служебно държавно управление на президента, ще има значително ревизионистки метод към всичко, което ГЕРБ са правили през годините.

Именно заради тази причина ГЕРБ се опитваха по всякакъв начин да избегнат овластяването на Радев посредством длъжностен кабинет. Както си пролича ясно и от дейностите на редица служебни министри, последните две държавни управления се трансфораха в най-ярката съпротива на модела Борисов, притежаваща институционален инструментариум за разкрития. В паниката към невъзможността за сформиране на постоянен кабинет, тези дейности на служебното държавно управление, в рамките освен на тази, само че и на предходната акция, създадоха нови политически звезди в лицето на " Продължаваме промяната ".

Всичко това е доказателство, че служебните кабинети на Радев са мощно инволвирани в редица политически процеси в страната и това може да бъде тълкувано по доста способи. Но за цялостни дейности или интервенция в предизборната битка, на непозволена основа, не би могло да става дума. А в същото време за огромен брой жители произлизащата от Румен Радев легитимност, както към президентската институция, по този начин и за кабинетите, които той сформира, продължава да бъде разпознавана като единствената действителна, мощна и систематична опция на ГЕРБ.

- Как си обяснявате сериозните отклонения при другите социологически изследвания?

- За страдание в България през годините на прехода и до през днешния ден, част от социологическите организации постоянно са разпознавани като апарат в ръцете на властващи политици за деформиране на публичното мнение и опит за повлияване на изборните резултати.

Някои от най-известните организации, в течение на времето, са успявали да потвърдят своята самостоятелност и достоверността на информацията, която дават, само че редица други към момента съществуват измежду слуховете за външно въздействие и пристрастия по отношение на една или друга партия.

Това би било едно от евентуалните пояснения, само че също по този начин постоянно при нови политически субекти, като " Продължаваме промяната " и Има Такъв Народ, има възпиране при отговорите на част от респондентите в изследванията и това води до комплициране на данните. Предвид обстоятелството, че в идващия парламент се чака да влязат няколко партии, които нямат ясни електорални ядра, това затруднява в огромна степен извеждането на точна прогноза.

- Каква е прогнозата Ви за първите три места?

- Смятам, че ще забележим подобен резултат измежду първите три партии, като на изборите от 4-ти април, само че на втората позиция, на мястото на Има Такъв Народ, които предстоящо ще изпаднат обратно в класирането, ще се появи " Продължаваме промяната ". Със сигурност групировката на Петков и Василев ще бъде огромният печеливш на тези избори и главен претендент за мандатоносител, който има шанса да докара до действително сформиране на кабинет.

Не изключвам и да се оформи непредвидена битка за първата позиция, защото допускам, че ще има прикрит избор за Политическа партия, който има капацитета да завиши в допълнение техните резултати.

- Защо неотменно ГЕРБ водят, това феномен ли е, в случай, че партиите на смяната пристигнаха, с цел да ги отстранят от челото на страната и хората се надяваха на тях? Разочароваха ли се от въпросните обединения?

- Първенството на ГЕРБ несъмнено е едно от нетипичните за българската политическа среда феномени. Обикновено видът лидерски партии, каквито характерности има ГЕРБ, завършват своето присъединяване в политиката също толкоз скоростно, колкото го и стартират. Най-ясният образец за това е Национална движение „Симеон Втори". А когато лидерът на лидерската партия бъде злепоставен, тогава събитията се развиват още по-ускорено.

ГЕРБ обаче има два обстоятелството на своя страна. Първо, за десетилетие ръководство партията съумя до известна степен да се слее с държавните структури, изключително на локално административно равнище. Ако служебните кабинети правиха уволнения на високо ниво с вярата да бъдат разчистени фрагментите на ГЕРБ, то измежду по-ниските ешалони на властта към момента има солидна преданост към предходното ръководство. Това, съчетано с втория факт, а точно, неуспехът при постигането на консенсусна управническа позиция сред партиите на смяната, докара до възвръщането на силите на ГЕРБ и стартирането на дейната им вътрешна готовност.

Ако прибавим и подминаването на всички корупционни дейности по време на тяхното ръководство от страна на голям брой правилни на ГЕРБ лица в правосъдната власт, наподобява като че ли евентуалната, възобновена първа позиция, не е толкоз изненадваща.

- По-голям избор ли имат непредставените гласоподаватели този път, или още веднъж една немалка част не разпознават своите желания в това, което им оферират политическите обединения?

- Идеален политически претендент не съществува и в никакъв случай не е съществувал. Ако отиваме на избори с упованието нечии визии да се припокриват изцяло с нашите упования, то тогава постоянно ще ни се коства като че ли няма за кого да гласуваме.

Моето мнение е, че на тези избори имаме доста богат набор от претенденти и би следвало всеки да осъзнае демократичния си дълг и да гласоподава тази неделя.

Дори бих споделил, че заради съществуването на много нови партии, на някои гласоподаватели евентуално ще им бъде мъчно да изберат сред две или повече обединения, на които симпатизират по едно и също време.

- Каква интензивност очаквате?

Предполагам, че интензивността ще е над 50 %, заради формата на съчетаните парламентарни и президентски избори. Въпреки това, има и опция заради усложнената конюнктура към пандемията, част от хората в по-рискови групи, да предпочетат да не гласоподават.

- Ще имаме ли към този момент постоянен кабинет от третия опит?

- Краткият отговор е - да. Смятам, че с влизането на " Продължаваме промяната " в Народното събрание и достигането им до позиция на мандатоносител, ще съумеят да предложат кабинет, който да бъде задоволително допустим, както за Българска социалистическа партия, по този начин и за " Демократична България ", Има Такъв Народ и ИБГНИ.

Този евентуален формат на болшинство, водено от Политическа партия, ще има напълно друг образ от това, което видяхме при скандалните и тотално несъответстващи опити на Има Такъв Народ да образуват кабинет. Дори от чисто човешка позиция групировката на Петков и Василев е цялостен противовес на държанието, демонстрирано от Има Такъв Народ. Докато партията на Трифонов се характеризираше с брутално и надменно поведение в опити за проява на предимство по отношение на другите сили на смяната, с които се очакваше да си партнират, то Политическа партия демонстрират надалеч по-умерено и цивилизовано държание.

Имайки поради това, считам че ще бъде надалеч по-лесно да се реализиран договорености при водещо присъединяване за " Продължаваме промяната ". При всички положения, възможен кабинет сред Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България, Има Такъв Народ и ИБГНИ, би представлявал комплицирано комбиниране с главната цел - България дефинитивно да разгърне нова страница от историята си. Подобни дела изискват мощни умения и кураж, само че считам, че въпреки и с повърхностен мандат, сходно държавно управление би могло да способства за стабилизиране на страната ни и е опция за взор към едно по-добро бъдеще.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР