Този път протестът ни обедини българите по цял свят. И

...
Този път протестът ни обедини българите по цял свят. И
Коментари Харесай

Протести в десетки градове в защита на Пирин

Този път митингът ни сплоти българите по целия свят. И към този момент е в съвсем 30 - Берлин, Благоевград, Брюксел, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Виена, Габрово, Глазгоу, Казанлък, Лондон, Оксфорд, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Прага, Русе, Свиленград, Свищов, Сидни, Сливен, Смолян, Стара Загора, Трявна, Хамбург, Хасково, Шумен!, написаха във фейсбук страницата си от обединението "За да остане природа в България ".

„ Това каква споделя господин министър председателят или какво споделя господин министърът на околната среда не значи нищо, ние четем документите”, изясни пред bTV Владимир Милушев, един от уредниците на митинга в Благоевград във връзка изявленията на ръководещите, че няма да позволен бетонирането на планината, а единствено втори кабинков въжен превоз.

Хората считат, че има опция да се усили потенциалът на настоящия въжен превоз и не е необходим нов.

В столицата хиляди минаха по централните улици на София. Блокирано беше и кръстовището на Орлов мост. Едно от главните викания е „ Оставка”. Най-голям напън за отдръпване има върху отрасловия министър Нено Димов и вицепремиера Валери Симеонов.

Опасенията на екоактивистите са, че под прикритието на спортна инфраструктура в Пирин ще се появи курорт от вида на Слънчев бряг.

Протест в отбрана на Пирин имаше и във Варна. Над 50 души се събраха пред постройката на общината. Освен в отбрана на планината те имаха и претенции за Морската градина в града – да се наложи възбрана за строителство по крайбрежната алея и да се организира референдум за границите на парка.

В Бургас стотина протестиращи направиха арт апаратура "Светеща гора ", под звуците на "Хубава си, моя горо! ". Идеята им е да покажат, че гората не би трябвало да е на хартия, а мястото й е в планината, където би трябвало да продължи да съществува. Те желаеха да се осветли протичащото в страната и още веднъж приканиха за правда.

Около 40 души излязоха на митинг в отбрана на Пирин във Велико Търново. Протестиращите се събраха край монумент "Майка България ", с цел да отстоят позицията си.

По време на държавното съвещание през вчерашния ден стана ясно, че кабинетът ще поддържа само построяването на втори въжен превоз. Вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на околната среда Нено Димов също потвърдиха, че решението на кабинета е единствено за втори въжен превоз. Такова беше и импортираното предложение от алпиниста и природозащитник Боян Петров.

На фона на митингите от коалиция "Да остане природа в България " подсетиха за стоте си въпроса към ръководещите. Един от тях e кой е същинският притежател на ски концесионерът „ Юлен”.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР