Този път президентът на САЩ Доналд Тръмп не избута никого,

...
Този път президентът на САЩ Доналд Тръмп не избута никого,
Коментари Харесай

Тръмп не бутна никого, но с езика на тялото демонстрира хладни отношения

Този път президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп не избута никого, само че езикът на тялото му по време на срещата на НАТО през вчерашния ден подсказваше, че връзките му с основни съдружници не са тъкмо другарски.

Тръмп стартира деня с напрегната закуска, на която се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, смъмри го поради разноските за защита на членовете и се оплака от договорката на Германия за водопровод с Русия. Тръмп, който беше скръстил ръце пред гърдите си, жестикулираше към Столтенберг и неведнъж го прекъсваше, защитавайки своята позиция.

Сътрудниците на Тръмп, които бяха насядали към масата, в това число началникът на канцеларията му Джон Кели и посланикът на Съединени американски щати в НАТО Кай Бейли Хъчисън, изглеждаха очевидно смутени на моменти.

Срещите им по-късно в централата на НАТО бяха официални и не толкоз напрегнати. Те два пъти се ръкуваха и си поговориха пред публицистите.

 Тръмп не бутна никого, само че с езика на тялото показва хладни връзки
© Kevin Lamarque, Reuters

Тези моменти обаче бяха по-небрежни от изпълнените с повече диалози встъпителни срещи на Столтенберг с другите водачи, доста от които той виждаше за първи път този ден, откакто беше прекарал част от сутринта с Тръмп.

Срещите на международните водачи са свързани най-вече с усещанията и представянето на обединен фронт пред останалия свят. Тръмп обаче нахлу на своята втора среща на върха на НАТО както на първата - с поредност от открити недоволства поради това, че членовете на алианса " не извършват дълга си " във връзка с разноските за защита, и поради германско-руската договорка за газопровод.

Демонстрирането на единение изглеждаше като допълнение за президента, поставящ " Америка преди всичко ". И това си пролича.

В моменти, които бяха забележими за медиите, Тръмп постоянно се отделяше от множеството свои сътрудници, изключително тези, с които има открити различия, като английския министър-председател Тереза Мей, немския канцлер Ангела Меркел и канадския министър председател Джъстин Трюдо.

Когато водачите излязоха от блестящата постройка на НАТО в Брюксел за обичайна фамилна фотография в двора, Тръмп изоставаше обратно и през множеството време си говореше с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и хърватския президент Колинда Грабар-Китарович.

 Тръмп и хърватският президент Колинда Грабар-Китарович
© Reuters

Тръмп и хърватският президент Колинда Грабар-Китарович

На подиума той и Мей си поговориха, до момента в който стояха дружно, само че Тръмп беше обърнал тил на другите водачи, в това число Меркел.

След като групата се реалокира вътре за договаряния, Тръмп още веднъж се бавеше обратно, до момента в който другите държавни глави сърдечно се ръкуваха в залата. Той стоеше покрай членовете на своята делегация, в това число министъра на защитата Джим Матис и държавния секретар Майк Помпейо, а след това в последна сметка се зае за малко с потупвания по гърба с другите, в това число Мей, преди да седне на мястото си.

Откакто е президент, Тръмп остро подлага на критика Мей, Меркел и Трюдо, а през вчерашния ден стартира деня с нова офанзива против Меркел, като съобщи, че нейната страна е " под цялостния надзор " и е " заложник " на Русия, възразявайки против договорка за снабдяване на съветски природен газ напряко за Германия.

Меркел отвърна, като настоя, че Германия взема решенията си сама. Когато двамата се срещнаха по-късно през вчерашния ден, Тръмп съобщи пред кореспонденти: " Ние с канцлера имаме доста, доста положителни връзки. " Коментарът сподели по какъв начин Тръмп постоянно се стреми да заобикаля спор с хората, когато е лице в лице с тях, а другояче постоянно се изрича по-твърдо, когато приказва зад тила им. Меркел не присъстваше на закуската на Тръмп със Столтенберг.

Когато беше неин ред да приказва пред репортерите в залата за срещата с Тръмп, Меркел не направи сходен коментар за връзките си с него.

Двамата съвсем не се поглеждаха през няколкото минути, в които публицистите бяха позволени в залата. Това беше в ослепителен контрастност с последвалата среща на Тръмп с френския президент Еманюел Макрон. Французинът е един от най-близките другари на Тръмп на международната сцена макар различията им в доста области, в това число решението на Тръмп да се изтегли от нуклеарната договорка с Иран и Парижкото съглашение за климата и да наложи мита на Франция и други европейски страни.

 Мелания бе сърдечно поздравена от Трюдо
© Reuters

Мелания бе сърдечно поздравена от Трюдо

Тръмп и Макрон с лекост се майтапиха, до момента в който ги снимаха, а Тръмп сподели, че за него е " чест да бъде със собствен другар ". Двамата също по този начин си говореха доброволно, до момента в който Макрон изпращаше Тръмп от постройката на НАТО в края на деня.

Вечерта, когато дойде на банкет, даван от белгийското държавно управление в Музея на изкуството и историята в Парка на петдесетгодишнината, Тръмп изглеждаше по-общителен. Президентът, който не пие алкохол, се прегръщаше няколко минути със Столтенберг по време на приветствения коктейл, а след това при него пристигна Меркел, с която имаха многолюден диалог. Тръмп още веднъж беседва с Ердоган, а брачната половинка му Мелания беше сърдечно поздравена от Трюдо.

На срещата на върха на НАТО предходната година мотив за мнения стана казусът, при който Тръмп, наподобява, избута черногорския министър-председател Душко Маркович, с цел да се подреди начело на групата, когато водачите влязоха в новата постройка на централата на НАТО. По-късно Маркович дефинира този епизод като " напълно безобидна преживелица ". /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (784)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР