Този път правителство ще има. И не защото партийните водачи

...
Този път правителство ще има. И не защото партийните водачи
Коментари Харесай

Петър Волгин в ПИК и Ретро: Кой кого ще излъже в преговорите за кабинет?  

Този път държавно управление ще има. И не тъй като партийните водачи внезапно са прогледнали за тежката обстановка, в която се намира България. Правителство ще има, тъй като управителните фактори в политическия ни хайлайф имат инстинкт за самозапазване. Ръководствата на Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, Демократична България чудесно рабират, че в случай че не положат всички старания, с цел да се сформира кабинет, отиват дефинитивно в миманса. И с цел да избегнат тази печална орис, ще бъдат подготвени на всичко. Включително и на другарски обятия с „ Продължаваме промяната “ – партията, която им нанесе толкоз мощен електорален удар.

Всъщност Политическа партия не е тъкмо партия. Това нещо доста повече наподобява на типичен стартъп, на бизнес групировка, която е основана, с цел да отговори на някакви моментни потребност на пазара. Нейните основатели напълно вярно са забелязали от какво тъкмо имат потребност потребителите на политичесси артикули. Основно имат потребност от положително въодушевление. Повечето гласоподаватели се умориха от това някой да ги плаши какъв брой неприятно ще стане, както твърди Бойко Борисов. Или да ги гледа тъмно, какъвто е маниерът на Слави Трифонов. Или да им изяснява по какъв начин е победил мутрите, както прави Мая Манолова, до момента в който, подскачайки в Тик-ток, си трансформира цвета на косата. Хората към този момент се радват на партийни водачи, които им се усмихват и им дават обещание „ светли съдбини “. Кирил и Асен прелестно умеят и едното, и другото. А са научили и съпартийците си да вършат същото. Около тях непрекъснато пърхат някакви девойки, от чиито лица усмивките евентуално не слизат даже и по време на сън.
свързани новини66071преди 3 часа151156преди 9 часа
Това е класическо американско държание. Смята се, че по този начин демонстрираш оптимизъм, религия в утрешния ден и най-много в личните благоприятни условия. Ако не се усмихваш, значи си „ неудачник “, т. е. губещ, значи авансово си се предал. Това се отнася както за персоналния живот, по този начин и за политическия. Няма нищо чудно във обстоятелството, че Политическа партия показва тъкмо подобен вид веселба, в случай че американското е част от същността им. И тук надалеч не става дума просто за биографията на главните участници в плана. По всичко наподобява, че Политическа партия са новите любимци на нашите американски другари. Дълго време хората във Вашингтон, натоварени със задачата да управляват ставащото в България, подкрепяха Бойко Борисов, както и цялата политико-икономическа структура, построена от него. После преориентираха възприятията си към още по-правоверно настроените евроатлантици от Демократична България. Политическите представители на градската десница обаче се провалиха на последните избори и по този начин си затвориха пътя към американските сърца. Във Вашингтон не обичат губещите. Там харесват персонажи като тези от „ Продължаваме промяната “. Предпочитат усмихнати лица, които залагат на бъдещето, а не са закицлили върху тематики, които бяха настоящи преди трийсет години, като антикомунизма и лустрацията. Ето за какво от Вашингтон ще създадат всичко допустимо, с цел да бъде формирано държавно управление с мандата на „ Продължаваме промяната “.
свързани новини38483преди 51 минути
А както загатнах и първоначално, останалите партии, нарочени за участници в бъдещото ръководство, нямат нищо срещу да се получи тъкмо такава структура. Най-вече поради положението на „ разрушени авари “, в което се намират. След трите изборни неуспеха през годината Българска социалистическа партия обезверено има потребност да получи някакво самопризнание. На пръв взор присъединяване на министри в бъдещия кабинет, излъчени от социалистическата партия, би било точно подобен бонус. Но тук има и доста уловки. Никой занапред не може да каже какъв брой дълъг ше бъде животът на този кабинет. Никой не може да каже дали бъдещото държавно управление ще се оправи с тежките проблеми, пред които и изправена България. Ако резултатите от работата му са незадоволителни, това никога няма да засегне единствено „ Продължаваме промяната “. Със сигурност ще се отрази зле и на останалите участници в ръководството. А колкото по-разбити са тези участници, толкоз по-зле ще им се отрази. Абсолютно същото важи и за другите две обединения, които ще би трябвало да ръководят. Единствената разтуха на Има Такъв Народ след електоралния им срив е, че въпреки всичко изпреварват тези, с които толкоз се караха в предходния парламент, а точно Демократична България. При политическото посланичество на градската десница пък шокът е още по-голям. Там май съществено си бяха повярвали, че след тези избори, в случай че не спечелили, най-малко втори сигурно щяха да бъдат. И внезапно – „ призовото “ шесто място, т. е. още веднъж при схлупената къщичка и пробитото корито, като в приказката за златната рибка. Всички тези партии ще би трябвало доста да внимават, с цел да не би да се окаже, че присъединяване във властта, вместо да ги възкреси, дефинитивно ще ги погребе.

А предпоставки за това има и те надалеч не са свързани само с вътрешните проблеми на страната. Постоянно се усилва натискът върху България да отстъпи от справедливата си твърда позиция във връзка допускането на Северна Македония до начало на договаряния за участие в Европейски Съюз. Знаците, които до момента дават фронтмените на „ Продължаваме промяната “ по тази тематика, по никакъв начин не са положителни. Те наподобяват подготвени на всевъзможни отстъпки в името на това „ бизнесът да върви “. И това е обяснимо. За Кирил, Асен и съидейниците им всичко е бизнес. Според техните показа, щом от една идея не може да се завоюва нещо материално, значи тя би трябвало да бъде изоставена. Демократична България също дават сходни сигнали. За тях сляпото следване на настоящата евроатлантическа заръка постоянно е било несравнимо по-важно от отбраната на българската история. Готови са на всичко, даже и на още по-голям електорален срив, единствено и единствено да се покажат като правоверни евроатлантици.

Положителното в тази ситуация е, че Българска социалистическа партия твърдо се зарича да не отстъпва по македонската тематика. Би трябвало същото да се отнася и до Има Такъв Народ. Оттам постоянно акцентират привързаността си към Европейски Съюз и НАТО, само че след всички изпети от Слави Трифонов песни за Македония би било извънредно нелогично в този момент да одобряват претенциите на Скопие. А и друго несъмнено нещо има. Който партиен водач сега отстъпи пред задграничния напън по тематиката, несъмнено се досеща, че поставя пълен кръст на политическата си кариера. От друга страна, същото може да му се случи и в случай че с твърдата си позиция ядоса някое значимо посолство в София.

Поради цялата тази плетеница от проблеми актуалните договаряния за сформиране на държавно управление се трансформират в извънредно комплицирано надхитряне. А правилата ще минат за назад във времето. Както постоянно става.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР