Този път машините за гласуване са около три пъти повече

...
Този път машините за гласуване са около три пъти повече
Коментари Харесай

Парламентарни избори 2021: Продължава сертифицирането на машините за вота

Този път машините за гласоподаване са към три пъти повече в сравнение с последните избори, а сега 3 институции ги ревизират и сертифицират, с цел да са годни за 4 април. Членовете на комисии ще бъдат подготвени по какъв начин да работят с тях, а от публичния съвет към ЦИК ще коментират на жителите - по какъв начин да гласоподават с машина, като разположат машини за проява на основни места в София.Машините би трябвало да бъдат изцяло подготвени за приложимост до 10 дни преди изборния ден.

" Те ще бъдат тогава подготвени, когато в тях бъдат наляти условно бюлетините, които сме утвърдили и всяка една машина има лична секция ", съобщи Димитър Димитров, представител на ЦИК.

120 машини са планувани единствено за образованието на секционни комисии. Те няма да се употребяват за вота на 4 април. С 2 машини ще разполага и публичният съвет към ЦИК за образование на жителите.

" Буквално ще изкараме машина на улицата. Основната ни концепция е да разположим две машини и да проведем къс избирателен ден в границите на към два-три часа на входа на Народното събрание откъм Градската художествена изложба. Имаме концепция и вероятно в молове, в случай че не бъдат затворени, или в подлезите на метрото ", добави Росица Матева - ръководител на Обществения съвет на ЦИК.

" Те не могат да работят с оня програмен продукт, който ще се употребява в деня на изборите - минимум по обикновената причина, че не може да се качва бюлетината преди самият снабдител да я качи. Ще се употребява демо-софтуер ", добави представителят на ЦИК Димитър Димитров.

Разпечатката от машината наподобява на дълга касова записка. Резултатите от нея ще се преписват в огромна таблица на секционния протокол. Притесненията - че може да се позволен неточности.

" Наистина, в случай че би трябвало да напишете против името на всеки претендент, те в някои случаи ще бъдат 300 или 280-270, броя на преференциите, вероятността да се разместят редове, да се пренесат и по-късно да има оборване, не е по никакъв начин дребна и не е за подценяване ", означи Димитър Димитров.

" Специално за преференциите сме предложили да бъдат направени по метод, по който в една таблица, в една точка, да бъдат записани преференциите от хартиеното гласоподаване, във втора таблица - от машинното гласоподаване и да има единствено една обобщаваща таблица по-късно ", сподели още Росица Матева.

От публичния съвет към момента чакат решението на ЦИК по своето предложение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР