„Този път българинът няма да мълчи“, заяви пред БНР икономистът

...
„Този път българинът няма да мълчи“, заяви пред БНР икономистът
Коментари Харесай

Икономист за казуса с болничните: Какво правим, ако хората излязат на улицата?

„ Този път българинът няма да мълчи “, съобщи пред БНР икономистът Мика Зайкова по отношение на концепцията първият ден от болничния да е напълно за сметка на служащия. „ В момента към 3,7 млн. са хората, които работят. Тези хора, в случай че излязат на улицата, какво вършим? “, попита тя и не изключи да се стигне до всеобщи митинги, които да разклатят държавното управление.

„ Липсата на организация и мисъл за организация в хората, които ръководят този развой – Министерството на труда, Национален осигурителен институт и Министерството на здравеопазването, се стовари като пестник върху почтените служащи, които в действителност са заболели “, разяснява специалистът в предаването „ Преди всички “ и не отхвърли съществуването на подправени болнични и зле работещата ни здравна система. За нея решението е:

„ За да може да се разсече този " гордиев възел ", би трябвало да се създадат няколко простички неща. Първото е, че тази краткотрайна антикризисна мярка, която беше превърната в непрекъсната – работодателите да заплащат, би трябвало да бъде анулирана. Не може Национален осигурителен институт да прибира парите, а някой различен да заплаща. При всички положения цялото обезщетение – от първия до последния ден, би трябвало да се заплаща от Национален осигурителен институт. Между трите ведомства би трябвало да се провежда ефикасен надзор и да се криминализира това закононарушение. Когато един човек е застрашен да отиде в пандиза или да получи тежка глоба, ще си намерения дали да го прави “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР