Този октомври е на път да постава абсолютен топлинен рекорд.

...
Този октомври е на път да постава абсолютен топлинен рекорд.
Коментари Харесай

Топлото октомврийско време продължава, вероятно до края на месеца

Този октомври е на път да постава безспорен топлинен връх. И с прогнозата до края на месеца, която е за още топло време, може да чакаме, че десетият месец на 2023 година, ще е най-топлият октомврийски месец за последните най-малко 20 години.

На 21 октомври температурата в София доближи 30 градуса. Само през 5 от последните 20 години, през октомври, са се измервали температури от 30 до 32 градуса. А за 21 октомври - това си е връх.

След това " топло " встъпление, напряко да съобщим положителната навина, а тя е, че времето остава топло до края на месеца, като дневните температури ще са сред 20 и 25 градуса. В региона на София, в другите дни, сред 18 и 22 градуса.

Кога ще вали?

Очакватсе валежи в нощта на сряда против четвъртък, и евентуално на запад в събота. Колко ще вали -ще разберем в кракосрочната прогноза на НИХМ, само че сигурно процесите ще са бързи и не се чакат утежняването на времето да продължи повече от 12 часа.

В деня на изборите, 29 октомври, неделя, времето се чака да е топло, с раздрана облачност, без превалявания.

И при започване на идната седмица няма да настъпи смяна в синоптичната конюнктура, остава много по-топло от нормалното за последната десетдневка на месеца.

В началото на ноември, към 2- 3 ноември, е допустимо да забележим повече превалявания и намаляване на темературите, само че това е единствено наклонност.

Защо е толкоз топло над страната и то за толкоз дълъг интервал?

Необичайното топло време се дължи на циркулацията над Европейския континент. Заради напредването на центрове на ниско налягане на запад от нас към регионите на Централна Европа и Украйна, над нашата страна се придвижва топъл въздух от региона на Средиземно море и Северна Африка. Дори в последните дни се следи и транспорт на прахуляк от региона на Сахара, който се отсрочва тук-там в страната.

И защото няма да има сериозна смяна в атмосферната циркулация и в идващите дни, прогнозата е за топло време до края на месеца.

Глобалната приземна температура остава постоянна - 14,1 градуса. Но това не значи, че в разнообразни елементи на планетата температурите не са извънредно високи или извънредно ниски. Какъвто е октомвриу нас.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР