Този необитаем остров се намира в Исландско море и е

...
Този необитаем остров се намира в Исландско море и е
Коментари Харесай

Защо хората не стъпват никога на този остров?

Този ненаселен остров се намира в Исландско море и е частна благосъстоятелност. Територията му е дребна, само че в никакъв случай не остава без внимание.

Пуфин е едно от най-известните места за наблюдаване на птици, написа pochivka.blitz.bg. Хора от целия свят се стичат наоколо до него, с цел да зърнат стотици редки морски пернати, които са се заселили на дребното кътче суша.

1. Къде се намира

Остров Пуфин е в Исландско море. Размерът му е към 28 хектара, а оптималната височина - 56 метра над равнището на морето.

Разположен е до остров Ангсли, най-близкото обитаемо място е град Бомарис. Островът е кръстен по този начин в чест на обитаващите го тъпоклюни кайри - на британски птиците се споделят puffin. От VI до XII на Пуфин е имало манастир, чиито остатъци през днешния ден могат да бъдат видени на брега.
 Защо хората не стъпват в никакъв случай на този остров? (СНИМКИ)

2. Как да стигнете до такава степен

Първо би трябвало да се доберете до Бондон, по-късно на трен или още веднъж на аероплан до Ливърпул, след това на рейс или на кола чартърен (около три часа и половина път) до Бомарис.

Оттам до острова може да стигнете с лодка, в случай че се договорите с някой от локалните поданици. Или пък може да употребявате някой от неголемите круизни, плавателни съдове, които обикалят в близост.

Но даже и да доближите Пуфин, не може да слизате там - островът е частен. Разрешено е само да разглеждате птиците с бинокъл от лодка.

Островът се намира под специфичната протекция на Европейския съюз за защита на дивите птици. Всеки ден учените идват там, с цел да ревизират дали локалните крилати жители са добре.
 Защо хората не стъпват в никакъв случай на този остров? (СНИМКИ)

3. Какво може да се прави там?

Може да наблюдавате птиците. Там ще видите атлантическите кайри, в чест на които е наименуван и самият остров. Ще ги познаете по блестящо алените човки. Те вървят по земята на групи, или пък се носят над водата със скорост до 80 километра в час.

Могат и да се потапят под водата в търсене на риба и да задържат дъха си за минута. На острова живеят и корморани, а също и гагарки - птица от семейство кайпрови.

Ако имате шанс, над вас ще прелети и полярна чайка - дребна, бяла птица. Обикаляйки към острова, ще срещнете делфини и тюлени, които населяват тези места.

Някои от туристите се отдават на гмуркане към острова, тогава може да станете обект на закачки от страна на подводните животни, които постоянно плуват компактно до аквалангистите и даже ги захапват лекичко за костюма.

" Докато плувате от Бомарис и наблюдавате студената, локална природа, скалистите пустинни крайбрежия, на които тук там се виждат къщи и внезапно виждате този остров, безусловно посипан с всевъзможни птици.
 Защо хората не стъпват в никакъв случай на този остров? (СНИМКИ)

Сякаш имат там някаква многочислена среща и причина да са тъкмо там ", споделя Джейм Донъли, фотограф - фен.

" Прекарахме край крайбрежията на Пуфин няколко часа, на идващия ден отново и аз направих куп отлични фрагмента. Това е в действителност неповторимо място в дивата природа, където може да наблюдавате такова голямо количество морски птици ", добавя той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР