Този най-тежък досега конфликт в Обединени патриоти отново постави въпроса

...
Този най-тежък досега конфликт в Обединени патриоти отново постави въпроса
Коментари Харесай

Поправката "Домусчиев" разклати властта

Този най-тежък до момента спор в " Обединени патриоти " още веднъж сложи въпроса какъв брой още може да издържи обединението и предизвика съпоставения с Реформаторския блок в предходния парламент

© Юлия Лазарова Още по тематиката
ГЕРБ ще поддържат ветото на президента, изпреварил ги

Прегласуването на лобистките промени в закона за приватизацията, признати с гласовете главно на ГЕРБ и Движение за права и свободи, ще мине незабавно до ваканцията
24 юли 2018
Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

Комбинация сред двама патриоти и народен представител от ГЕРБ икономисва милиони на притежателите на БМФ, " Булгартабак ", купувача на киноцентъра и още шепа приватизатори
19 юли 2018 И вторият опит на предприемача Кирил Домусчиев да си спести заплащането на наказателна клауза за несъблюдение на приватизационния контракт за Параходство " Български морски флот " (БМФ) в размер на над 55 млн. лева удари на камък. Президентът Румен Радев наложи несъгласие на двата текста от признатите предходната седмица промени в Закона за приватизацията, съгласно които не могат да бъдат вменени на купувача отговорностите по приватизационните контракти за повече от пет години, което важеше и за към този момент подписани покупко-продажби. След мощната социална реакция ръководещите бяха принудени да поддържат ветото. Освен Домусчиев явна изгода от смяната щяха да имат и всички приватизатори, чийто период на отговорности още не е изминал и имат неизпълнени задължения по приватизационните си контракти.

Засечка в сюжета
Гласуването на искрено лобистките текстове замалко не взриви ръководещата коалиция и провокира съществено разтърсване в редиците на болшинството на няколко равнища, тъй като всички партии без НФСБ на Валери Симеонов бяха включени в авансово квалифицирания сюжет - измененията трябваше да минат тихомълком, без диспути и без даже огромна част от депутатите да са наясно какво тъкмо гласоподават. В този сюжет на двама депутати от " Атака " и Вътрешна македонска революционна организация беше отредено да внесат двете взаимосвързани оферти, като по думите на единия той въобще не е знаел за предлагането на другия. И двете оферти са импортирани по молба на водача на " Атака " и ръководител на ПГ на " Обединени патриоти " Волен Сидеров. Депутатите от ГЕРБ пък схванаха, че би трябвало да поддържат поправките в пленарната зала, откакто сътрудника им Данаил Кирилов предложи публицистичната корекция, която свърза двете оферти, и единствен се изрече в тяхна поддръжка. Предишния ден по време на съвещание на парламентарната група настройката е била да гласоподават " срещу ", още повече когато станало ясно, че единият от вносителите - Емил Димитров-Ревизоро, си е отдръпнал предлагането. Според депутати от ГЕРБ преобръщането станало след телефонно позвъняване " от горната страна ". Очевидно в заверата са били и Движение за права и свободи и " Воля ", тъй като с техните гласове поправките бяха утвърдени. Впечатление направи и дребният брой депутати от Българска социалистическа партия в залата - 22-ма от общо 79. Този сюжет можеше да мине безпроблемно, в случай че вицепремиерът Валери Симеонов не го беше осветил.
ГЕРБ се оказа в патова обстановка
Ветото на президента Радев в действителност сложи ГЕРБ в патова обстановка. Те трябваше да избират сред това да преглътнат връщането от президента на поправките за наново гласоподаване или да понесат вредите от практическото самопризнание в лобизъм в интерес на шепа едри предприемачи, в случай че се опитат още веднъж да го прокарат. От тези две благоприятни условия ГЕРБ избра първата, давайки по този метод опция на Радев да запише алена точка в своя изгода. (Това е първото несъгласие на президента от общо осем, което минава в Народното събрание.) От ГЕРБ се заеха да минимизират провалите от несполучливия опит да прокарат лобистката корекция. Първо Данаил Кирилов се оправда, че по време на гласуването в пленарната зала е видял несъответствия в текстовете и по тази причина е предложил публицистичната корекция. Цветан Цветанов пък съобщи, че ГЕРБ не са внесли текстовете, и дефинира обвиняванията в лобизъм като " нечиста сделка ". В спешния PR се включи и министър председателят Борисов. Преди съвещанието на държавното управление в сряда той напомни, че кабинетът е отпуснал 2.4 млн. лева за държавната такса по правосъдното дело за анулацията на извоюваното от Домусчиев арбитражно дело за смяна на приватизационния контракт за БМФ, което след това беше анулирано от Върховен касационен съд. " Ако задачата е била да бъде защитаван съответен предприемач, нямаше да се отделят тези средства, с цел да бъдат заведени тези каузи ", съобщи той.
Циркът на Волен

Ако ГЕРБ бяха много внимателни в опита си да трансферират казуса на съдружните си сътрудници, реакцията на Волен Сидеров, който не съумя да осребри наличието си в ръководещото болшинство и с държавен пост, се трансформира в цирк. Сидеров първо остро атакува Валери Симеонов в утринния блок на " Нова тв " в сряда, като го назова " изнудвач " и " лобист на Цеко " поради наложената от вицепремиера смяна на проекта за ръководство на Пирин в интерес на концесионера " Юлен ", зад което стои банкерът Цеко Минев. По мотив коментара на Симеонов от предходната седмица, че приемането на поправките за приватизацията е като " спасяването на редови войник Киро ", визирайки Домусчиев, водачът на " Атака " излезе с контракоментар: " Не знам кой е редови войник Киро, само че доста добре си припомням интервенцията по спасяването на редови войник Цеко. "

След това водачът на " Атака " се появи на съвещанието на Министерския съвет, като демонстративно беседва с министъра на туризма Николина Ангелкова, с която вицепремиерът Симеонов е в сериозен спор.А на излизане пред публицисти упрекна Симеонов, че " вреди на страната ", и разкритикува друга негова самодейност - за ограничаване на шума. " Предложих на Министерски съвет да отдръпна закона за шума, тъй като той нанася вреди на българския бизнес ", сподели Сидеров. Накрая прикани Симеонов да се извини на него, на Данаил Кирилов и на ГЕРБ за обвиняванията в лобизъм. Заедно с това косвено призна, че една от задачите на препоръчаните ремонти в закона за приватизацията е прошка на Домусчиев. " БМФ е компания, в която страната има 30%. Ако отиде към несъстятелност, страната ще загуби не 58 млн. лева, а 300 млн. лева ", съобщи Сидеров, тъй като толкоз съгласно него са активите, които дават отговор на това държавно присъединяване.
" Това, че някой нещо приказва, влиза в някаква роля, излиза от роля - ние не сме режисьорите на това, други са режисьорите ", отговори зам.-председателят на НФСБ и народен представител Валентин Касабов на нападките на Сидеров.

Разпадат ли се патриотите
Този най-тежък до момента спор в редиците на " Обединени патриоти " за следващ път сложи въпроса какъв брой още могат да устоят дружно водачите на трите партии. След приемането на измененията в закона за приватизацията вицепремиерът Симеонов не е правил обществени изказвания. Такива няма и другият сътрудник от обединението - Красимир Каракачанов. Депутати от НФСБ настояват, че предишния петък са разговаряли в Народното събрание с Борисов. По думите им Борисов им е споделил, че ръководещата коалиция би трябвало да е постоянна, тъй като чака през есента всеобщи митинги, проведени от Българска социалистическа партия. Казал още и че за него не е вид водачът на " Воля " Веселин Марешки да му стане формален съдружен сътрудник, в случай че НФСБ напусне " Обединени патриоти ". От НФСБ му дали отговор, че нямат желание да напущат обединението. За тях не е вид и Симеонов да се върне в Народното събрание, доколкото парламентарната група се оглавява от Волен Сидеров. От ГЕРБ обаче отхвърлят да е имало такава среща. На фона на явната война сред Сидеров и Симеонов се възобновиха слуховете отпреди няколко месеца около предходни драми в " Обединени патриоти ", че четирима от общо осемте депутати от НФСБ няма да последват Симеонов, в случай че той реши да напусне болшинството. Разположението на силите на трите партии в Народното събрание е 8 депутати от НФСБ, 8 от " Атака ", които обаче ще намалеят с един, в случай че Симеонов се върне, и 11 на Вътрешна македонска революционна организация. От НФСБ твърдят, че тези клюки не дават отговор на истината. Казват и че нямат желание да напущат обединението с Вътрешна македонска революционна организация и " Атака " и ще съблюдават тактиката " който желае, да напуща " Обединени патриоти ", НФСБ остава ". Спасяването на ГЕРБ и Движение за права и свободи Покрай следващия скандал във властта мнозина видяха прилики с Реформаторския блок от предходния парламент, а вицепремиера Симеонов - в ролята на някогашния водач на ДСБ Радан Кънев, който се държеше като съпротива, до момента в който беше в ръководството, и след бламирането на измененията в конституцията напусна болшинството. Очевидно и той намира прилики сред обстановките тогава и в този момент, тъй като написа във фейсбук: " ГЕРБ и Борисов са неспособни на градивно партньорство. Инстинктът да удушат най-близко стоящия не ги напуща и очевидно няма да ги напусне. Помните ли изказванията какъв брой по-лесно се работи с " Обединени патриоти ", в сравнение с с Реформаторския блок? Вече звучат смешно... Първо им бях отговорен аз, след това целият Република България, след това Валери, скоро и останалите. А от самото начало, към този момент 4 години, действителният сътрудник е Движение за права и свободи. "
В случая в ролята на " удушвача " е Волен Сидеров, който с нападките си против Симеонов комфортно разми отговорността на ГЕРБ и Движение за права и свободи - с чиито гласове главно беше призната лобистката корекция, като придвижи абсурда в полето на " Обединени патриоти ", от които единствено един я поддържа. И, наподобява, въпросът към този момент в тази игра е чии нерви ще се окажат по-слаби.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР