Този момент донякъде се очакваше. Генарал Мутафчийски не издържа, изпусна

...
Този момент донякъде се очакваше. Генарал Мутафчийски не издържа, изпусна
Коментари Харесай

Мутафчийски яко измря като публична фигура

Този миг ненапълно се очакваше. Генарал Мутафчийски не устоя, изпусна си нервите и сподели нещо неприемливо: " Очаквам да измрат доста хора! Яко да измрат! ". Интервюто беше с Миролюба Бенатова в предаването " Алтернативата ".
От този миг насетне с Мутафчийски е свършено като обществена фигура. Публично доверие се гради постепенно и се унищожава с една дивотия (освен в случай че не си Бойко Борисов, само че там обстановката е друга и страшна). Големият плюс на генерала беше точно хладнокръвието - това да не си изпуснеш нервите пред Ива Николова и Беновска всеки ден на всеки брифинг можеше да влезе като психически тест за авиатор изпитател. Пред Бенатова обаче обстановката е друга: въртенето на шиш е дълго, изчерпателно и няма застраховка, че няма да кажеш най-грешната допустима фраза. Между другото: на видеото на няколко пъти с просто око се вижда работата на монтажист и изрязването на фрагменти. Интервюто, показано в този му тип, е към 20 минути. Пита се: какъв брой е било в реалност? Час, час и половина? Не е изключено. 
Къде Мутафчийски сгреши? Проблемът не е единствено в изявлението, където бе заставен фактически да изяснява за всички неточности, които здравната и политическата система вършат, само че отговорността не е само негова. Сгреши за друго: че макар отдръпването от постоянния брифинг, продължи да участва всеобщо и ежедневно в медиите, в случай, че бе ясно, че от дълго време е в бърнаут. И още нещо, което може да се подозира: евентуално ласкателствата на Борисов и честото им другарство са се отразили по още един метод - генералът да е прихванал от премиера особения жанр на държание пред публицистите, само че да го е приспособил, както се и видя, по най-издънващ метод. Човек би трябвало да е деликатен, когато натрупа жанр на държание от различен, който сформира цялостен разяснителен речник на обидите към публицистите. 
Но дано въпреки всичко кажем във връзка с най-скандалните думи: " Много хора ще измрат ". Че те не могат да се споделят по този метод в ефир е несъмнено. Но не са, за най-голямо страдание, безспорна нелепост, сами по себе си. В момента, зад възприятието за някаква последваща фаза, в която стопанските системи се отварят и коронавирусът понижава, има една сурова и неприятна детайлност. Тя е че стопанските системи се отвориха не тъй като ковид се оказа безвреден, а тъй като страната, както и доста други, към този момент не могат да устоят стопански на изолацията - изобщо. Платото, в което сме, по всяка възможност ще ескалира към нов пик. Всеки доктор, който не е от лагера на Мангъров, добре знае това. Изолацията бе нужна доста повече, с цел да даде време за преструктуриране на лечебните заведения, снабдяване на повече апарати, разкриване на спомагащи медикаменти, помощ от технологиите. Как, до момента в който се стоварваше чукът на карантината, тази работа бе свършена? Слабо. България остава да бъде извънредно неподготвена и макар триумфа с карантината не се провежда задоволително добре за втората фаза, която е най-трудната. И в случай че преди имаше спор - изолираност или стопанска система, към този момент изобщо няма. В този смисъл сложното за лекарите и пациентите им занапред следва. Довиждане на генерала обаче - крепко измря като обществена фигура. 
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР