Този месец петролния пазар навлиза във фаза на безпрецедентно понижение

...
Този месец петролния пазар навлиза във фаза на безпрецедентно понижение
Коментари Харесай

Апокалиптичният април може остави белег върху петролния пазар за години напред

Този месец петролния пазар навлиза във фаза на невиждано намаляване на търсенето, което може да трансформира промишлеността за години напред, написа Блумбърг.

Според прогнозата на някои от най-влиятелните анализатори на енергийния пазар, ежедневното ползване ще спадне с сред 15 и 22 млн. барела дневно в съпоставяне на същия месец предходната година. Този срив към този момент докара до понижаване на потенциала на рафинерии, прекъсване на сондажите и попълване на петролните запаси.

„ Това най-вероятно ще бъде преломен миг за промишлеността “, разясняват анализатори от Goldman Sachs Джефри Кюри и Дамиен Коурвалин в записка до вложителите.

„ Невъзможно е да има подобен срив на търсенето без дълбоки и продължителни последици за предлагането “, прибавят те.

Понижението на търсенето е изострено и от конфликта сред някогашни съдружници в съглашението ОПЕК+, които създават колкото се може повече недопечен нефт в борба за пазарен дял. Това свръх предложение оказва спомагателен напън върху тръбопроводите и веригите за доставка. Според Goldman през април  всеки ден в склад ще влизат към 20 млн. барел нефт, до момента в който от IHS Markit предвиждат светът да изчерпа потенциала си за депозиране на нефт доникъде на годината.

Много малко са промишленостите, които няма да бъдат наранени съществено от равнища на предложение. Очаква се този април да бъде най-лошият месец в историята от позиция на търсенето на самолетно гориво. Енергийната консултантска компания FGE предвижда, че потреблението на бензин в Съединени американски щати ще намалее с 50% по отношение на същия месец на 2019 година От Energy Aspects Ltd. чакат цената на сорта Брент да падне до близо 10 $ за барел, равнище, което не достигано от повече от две десетилетия.

Априлският срив основава мрачни предпоставки на петролния пазар за второто тримесечие, които имат капацитета да слагат до стената редица компании и да дестабилизират държавните управления на доста страни членки на ОПЕК. Макар че тази рецесия може да накара енергийната промишленост най-сетне да предприеме преструктурирането, от което има толкоз мощна потребност, международният натискът за приемане на зелени други възможности и занемаряване на изкопаеми горива може да попречи на нейното възобновяване, когато търсенето се върне.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР