Този месец е най-горещият в историята на планетата и най-горещият

...
Този месец е най-горещият в историята на планетата и най-горещият
Коментари Харесай

Този юли е най-горещият месец от 120 000 години насам

Този месец е най-горещият в историята на планетата и най-горещият от към 120 000 години насам, настояват учени.

Тъй като големи елементи от три континента се пекат при високи температури, а океаните се нагряват до невиждани равнища, учени от два международни органа по климата оповестяват още преди края на юли, че този месец ще бъде най-горещият на планетата до момента.

Горещините през юли към този момент са толкоз рискови, че е „ съвсем несъмнено “, че този месец ще счупи върховете „ със забележителна разлика “, се споделя в отчет на Службата за климатични промени „ Коперник “ на Европейския съюз и на Световната метеорологична организация (СМО).

Току-що преживяхме най-горещия триседмичен интервал в историята – и съвсем несъмнено от повече от 100 хиляди години насам.

Обикновено тези върхове, които наблюдават междинната температура на въздуха в целия свят, се чупят със стотни от градуса. Но температурата за
първите 23 дни на юли е била
приблизително 16,95 градуса по Целзий, което е много над предходния връх от 16,63 градуса по Целзий, подложен през юли 2019 година, се показва в отчета.

Данните, употребявани за следене на тези върхове, датират от 1940 година, само че доста учени – в това число и тези от „ Коперник “ – споделят, че е съвсем несъмнено, че тези температури са най-топлите, които планетата е виждала от 120 000 години насам, като се има поради това, което знаем от хилядолетните климатични данни, извлечени от пръстени на дървета, коралови рифове и дълбоководни седиментни ядра.

„ Това са най-горещите температури в историята на човечеството “, споделя Саманта Бърджис, заместник-директор на „ Коперник “.

Всичко това значи, че лятото в Северното полукълбо ще бъде извънредно горещо – евентуално невиждано. „ Шансовете сигурно са в интерес на рекордно лято “, сподели Карло Буонтемпо, шеф на „ Коперник “, въпреки да предизвести, че е прекомерно рано да се твърди това с убеденост.

Човешките жертви на горещините са явни. Тъй като в някои елементи на Съединени американски щати температурите надвишиха
50 градуса по Целзий,
броят на смъртните случаи, свързани с горещините, набъбна, а хората получават животозастрашаващи изгаряния от рухване върху гореща земя.

В Средиземноморието повече от 40 души са починали вследствие на вилнеещите в района горски пожари, подхранвани от високите температури. В Азия продължителните и интензивни горещини лишават човешки животи и заплашват продоволствената сигурност.

Причиненото от индивида изменение на климата е главният фактор за тези изключителни горещини, сподели Бърджис. „ Глобалната температура на въздуха е директно пропорционална на концентрацията на парникови газове в атмосферата “.

Едно скорошно изследване откри, че изменението на климата е изиграло „ безусловно преобладаваща “ роля за горещите талази в Съединени американски щати, Китай и Южна Европа това лято.

Появата на Ел Ниньо, естествено климатично съмнение с въздействие върху стоплянето, не е оказала
голямо въздействие върху температурите,
защото към момента е във етапа си на развиване, сподели Бърджис, само че тя добави, че през идната година то ще играе доста по-голяма роля и евентуално ще докара до още по-високи температури.

Новината, че юли ще бъде най-горещият месец, идва на фона на голям брой тревожни върхове, които към този момент бяха счупени – и по-късно счупени още веднъж – това лято.

Според „ Коперник “ миналогодишният месец е бил най-горещият юни в историята със „ забележителна разлика “.

След това през юли светът претърпя най-горещия си ден в историята. На 6 юли междинната световна температура се е повишила до 17,08 градуса по Целзий, съгласно данните на „ Коперник “, като е надминала предходния температурен връх от 16,8 градуса по Целзий, подложен през август 2016 година

Всеки ден от 3 юли насам е бил по-горещ от върха от 2016 година

„ Навършват се седем месеца до 2023 година и съвсем всеки месец тази година е бил в топ пет на най-горещите в историята “, споделя Бърджис, като прибавя, че в случай че трендовете се запазят и през есента и зимата, 2023 година евентуално ще бъде измежду най-топлите години, регистрирани в миналото.

Океанската топлота също е на рекордно високо равнище. В средата на май температурите на повърхността на международния океан доближиха „ невиждани равнища “ за това време на годината.

„ Това, което виждаме сега, не сме виждали до момента “, споделя Бърджис.

Ким Коб, климатолог от Университета Браун, който не взе участие в отчета, назова новия температурен връх за юли „ изумителен “, само че предизвести, че той ще бъде строшен още веднъж.

„ Страшно е да се помни, че след още едно десетилетие това ще се преглежда като относително хладна година, най-вероятно “, сподели тя и добави: „ Ако хората не харесат това, което виждат това лято, ще бъдат много шокирани от по-високите равнища на стопляне, към които се насочваме “.

Петтери Таалас, общоприет секретар на СМО, съобщи, че рисковото време през юли разкрива „ суровата действителност на изменението на климата “.

„ Необходимостта от понижаване на излъчванията на парникови газове е по-спешна от всеки път “, се споделя в изказването му. „ Действията в региона на климата не са разкош, а наложително изискване “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР