Този жирокоптер е проектиран от различни бащи“ на съветската авиация.Автожирът

...
Този жирокоптер е проектиран от различни бащи“ на съветската авиация.Автожирът
Коментари Харесай

Ето как изглежда съветският автожир ЦАГИ A-6

Този жирокоптер е планиран от разнообразни „ татковци “ на руската авиация.

Автожирът или жирокоптерът е аероплан с ротационни крила, т.е. той лети като аероплан, само че крилото му е ротор, който се върти под въздействието на относителния вятър, който го пресича изпод нагоре. Следователно може да се смята за хибрид сред самолета и хеликоптера. Това е откритие, основано от испанския инженер Хуан де ла Сиерва.

 Хуан де ла Сиерва

Хуан де ла СиерваСвободни източници

Концепцията на автожира доближава до Съюз на съветските социалистически републики и бързо заинтригува авиоинженерите. Първият автожир в Съветския съюз, изяснява Антон Трофимов в публикация, поместена в , е издигнат в свободното им време от чиновници на бюрото за планиране на хидроплани на Дмитрий Григорович. Това са инженерите Николай Камов (основател на известната фабрика за хеликоптери, която носи неговото име) и Николай Скржински (който с изключение на в доста други планове, ще взе участие и в основаването на хеликоптера Як-24, най-големия в света по това време).

 Дмитрий Павлович Григорович, прочут като

Дмитрий Павлович Григорович, прочут като „ бащата на съветските хидросамолети “. След като търсят държавно финансиране, те получават 150 рубли от Централния съвет на Осоавиаджим. КАСКР-1 „ Червеният инженер “, който се появява през есента на 1929 г.Корвин-Кербер Ф. Л. (1894-1970), (CC BY-SA 4.0)

 КАСКР-1

КАСКР-1 „ Червеният инженер “Свободни източници
Един модернизиран модел
A-6 е двуместен аероплан с мотор M-11 с мощ 100 к.с., трилопатен ротор и малко крило за ниска височина.

За разлика от автожирите ЦАГИ-2ЕА и ЦАГИ А-4, роторът на новия автожир има свободно въртящи се лопатки и кабели сред лопатките.



airwar.ru

Преди политане роторът на автожира се форсира от мотора посредством механична стартова система.

За да се понижат габаритите на автожира и по този метод да се улесни превозването и съхранението му в хангара, роторът и крилата са направени сгъваеми.



airwar.ru

Тестовете на автожира демонстрират положителни резултати, макар че нужният пробег при политане е малко повишен.



airwar.ru

В допълнение към цялостната летателна характерност на автожира ЦАГИ А-6 е направено обстойно изследване на стабилността и ръководството на самолета.



airwar.ru

Предварителният план на автожира ЦАГИ A-6 е създаден от В.А. Кузнецов. Той управлява работния план на транспортното средство и дава отговор за тестовите полети и настройката на жироплана. Всички калкулации и аеродинамични проучвания са осъществени под управлението на авиоинженера Михаил Леонтиевич Мил (1909-1970).

създател: НИКИТА ПЕТРОВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР