Този ход на Газпром ще подхрани опасенията за пълно спиране

...
Този ход на Газпром ще подхрани опасенията за пълно спиране
Коментари Харесай

Русия вече намеква за пълно спирането на газа за Европа

Този ход на " Газпром " ще подхрани опасенията за цялостно прекъсване на доставките на съветски газ, откакто компанията стартира да лимитира подаването на суровината през последния месец. Пълното прекъсване на доставките може евентуално да понижи Брутният вътрешен продукт на Европейския съюз с до 1.5 прочие пункта Държавите в цяла Европа сега поставят старания да изпълнят газовите си складове преди зимата
Русия направи още една крачка към цялостно прекъсване на природния газ за Европа, откакто държавният енергиен колос " Газпром " разгласи форсмажорни условия за някои от своите доставки за Европа. В писмо от " Газпром ", забелязано от Reuters, се твърди, че компанията не може да извърши отговорностите си за доставка заради " изключителни " условия.

Според организацията клаузата за непреодолима мощ, която се употребява за отбрана на бизнеса от фактори отвън контрола на компанията, е в действие със задна дата за доставки, започващи от 14 юни.

Реклама
Търговски източник твърди пред организацията, че писмото се отнася до доставките през тръбопровода " Северен поток 1 " за Германия, който сега е спрян за техническа поддръжка. Този ход на " Газпром " ще подхрани опасенията за цялостно прекъсване на доставките на съветски газ, откакто компанията стартира да лимитира подаването на суровината през последния месец.

Държавите в цяла Европа сега поставят старания да изпълнят газовите си складове преди зимата на фона на опасенията, че дефицитът ще докара до въвеждане на предели за прилагане на суровината и прекъсване на тока. Очаква се до края на тази седмица Европейска комисия да.

Към 16 юли междинното равнище на запълване на газовите складове в Европа е 64%. България обаче изостава и потенциалът на " Чирен " е напълнен единствено на 40%.
Свиване на доставките на газ
" Газпром " доставя по-малко газ за клиентите си, в сравнение с е задължена по контракти, като компанията се базира на проблеми с турбините на основния си водопровод за Европа - " Северен поток 1 ". Потоците през Украйна също са намалели, откакто един от двата съществени входни пункта на границата с Русия беше затворен заради войната.
Реклама
Това " наподобява като сигнал, че слабото подаване на газ може да продължи по-дълго от планувания интервал на поддръжка ", споделя пред Bloomberg Тревър Сикорски, началник на анализите за пазара на природен газ, въглища и въглерод Energy Aspects.

Компаниите нормално афишират форсмажорни условия, когато непредвидено събитие като пожар или естествено злополучие им попречи да изпълнят договорите. Задействането на правната идея със задна дата е " меко казано извънредно ", сподели Сикорски, добавяйки, че чака европейските купувачи да оспорят известието и да търсят обезщетение.

" Газпром " до момента не е коментирала информацията. Сред фирмите, които са получили известието от съветския доставчика, са немските комунални компании Uniper и RWE, твърди Bloomberg.

Експортното звено на " Газпром " съобщи " форсмажорни условия със задна дата за минали и сегашни дефицити в доставките на газ ", споделят от Uniper. " Смятаме това за безпричинно и публично отхвърлихме изказванието за непреодолима мощ. "
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Здравеопазване 2 Политика 3 Политика 1 Политика 2 Свят 3 Свят 1 Здравеопазване 2 Икономика 3 Политика Реклама
RWE удостовери, че е получила известието, само че е отказала да разяснява детайлностите или правната позиция на компанията.

Този ход може да звучи много необичайно, тъй като преди всичко форсмажорно събитие, оповестено от продавача, се допуска, че е отвън контрола на продавача, което е противоречиво поради равнището на преобразяване на газа в оръжие от началото на спора, счита Жан -Кристиан Хайнц, създател на консултантската компания Wideangle LNG.

Освен това " Газпром " е съветска държавна компания и като такава решението на съветския президент мъчно може да се одобри като външно за за нея.

" Газпром " не разкрива изискванията на своите контракти, само че множеството от дълготрайните съглашения на компанията в Европа нормално имат минимални и оптимални размери, които е длъжна да достави - на месец, на тримесечие и повече от година.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама Пълна непредсказуемост
Възможно е на " Газпром " да й е лишило време, с цел да разгласи непреодолима мощ, тъй като първо трябваше да прекъсне доставките в сходство със заповед на Кремъл, а по-късно да се опита да откри метод да защищити компанията от отговорност, споделя пред Bloomberg Тиери Брос, професор в Парижкия политически институт.

Пълното прекъсване на доставките на съветски газ може евентуално да понижи брутния вътрешен артикул на Европейския съюз с до 1.5 прочие пункта, в случай че идната зима е студена и континентът не успее да вземе превантивни ограничения за икономисване на сила, предизвестява Европейската комисия в план на документ на Европейски Съюз. Въздействието върху Брутният вътрешен продукт може да бъде сред 0.6 и 1 прочие пункт, в случай че доставките спрат, а зимата е приблизително студена зима.

Освен това дейностите на Русия не са предвидими, споделя Брос. " Газпром " може фактически да усили доставките на газ малко след края на годишната поддръжка на " Северен поток 1 ", с цел да потвърди, че Европейската комисия бърка, и да завоюва малко повече доходи, като по този метод покаже " кой има властта, и в този случай това за жалост е Кремъл ", изяснява Брос.
Азербайджан ще работи за по-големи газови доставки за ЕСАзербайджан и Европейската комисия се договориха по принцип за удвояване размера на природния газ, доставян за страните от Европейския съюз, в идващите няколко години. Става дума за постигане на 20 милиарда куб. м годишно към 2027 година, което да изиграе значима роля за понижаване на зависимостта от доставките от Русия.Това стана в Баку при визитата на Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, и. " Европейски Съюз се обръща към енергийни снабдители, на които може да се има доверие. Азербайджан е един от тях ", сподели Фон дер Лайен. Свързани публикации Сърбия и Унгария ще опитат да понижат газовата си взаимозависимост от Русия 18 юли 2022, 13:55 Зимата на недоволството в Европа 18 юли 2022, 11:37 Кошмарът " Северен поток ": Ще спре ли Путин газа за Европа изцяло 13 юли 2022, 07:30 Европейски Съюз пропусна опцията да бъде пример за зелени вложения 12 юли 2022, 16:47 Съседите на Германия се тревожат, че прекъсване на газа за страната значи и дефицит за тях 11 юли 2022, 16:25 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР