Този град, който вече е на 150 години, е едно

...
Този град, който вече е на 150 години, е едно
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Троян и Троянският манастир са винаги в сърцето ми

" Този град, който към този момент е на 150 години, е едно от най-красивите места в нашата татковина и дружно с неговия дивен манастир са постоянно в сърцето ми, тъй като от тук - Троянската света обител, стартира моят отшелнически път. Затова този манастир постоянно ще остава моят пръв нравствен дом и въжделено място за молитва и благодетелен живот ", съобщи в словото си Негово Светейшество патриарх Неофит в Троянския манастир. Днес патрарх Неофит е в Светата обител, където отбелязва своя 73-ти рожден ден, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Дивен е Бог в своята благосклонност и щедрости към индивида и нито едно човешко слово не е в положение да изрази уместно онази признателност, която ежедневно изискуем на нашия небесен отец за всички негови благодеяния към нас. С такива мисли и усеща чувствам през днешния ден своя 73-ти рожден ден, заобиколен от обичта и любовта на всички вас, които сте се събрали през днешния ден в Светата Троянска обител ", сподели още патриарх Неофит.

Негово Светейшество благодари за приветствието на митрополитите от Светия синод, произнесено от Видинския митрополит Данаил. Патриарх Неофит изрече признателност и към кмета на Троян Донка Михайлова, която му връчи званието " Почетен жител на Троян ".

Негово Светейшество изрази удовлетворение от осъществената реституция на Антимовото крило в Троянския манастир, като благодари на премиера Бойко Борисов, на целия Министерски съвет и на игумена на светата обител свещеник Сионий за положителната работа и за този нов принос към свещеното дело по запазване на светите обители. Пожела на всички Божията майка да закриля манастира, братството и поклониците му. " Молитвено измолвам за всички вас и застъпничеството на перподобна Параскева Петка, небесен настойник на град Троян ", сподели още патриарх Неофит.

За рождения му ден в Троянски маниастир бе отслужена Света божествена литургия, водена от най-възрастния митрополит - Григорий, както и признателен молебен за здравето и дългоденствието на просветителя на родната ни черква.

За празника на патриарха дойдоха духовници, политици и миряни, които му сервираха своите пожелания и блага.

В Троянския манастир бе осветено Антимовото крило, което е реставрирано с отпуснати предходната година 500 хил.лв. от държавното управление. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР