"Този град, който вече е на 150 години, е едно

...
"Този град, който вече е на 150 години, е едно
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Троян и Троянският манастир са винаги в сърцето ми

"Този град, който към този момент е на 150 години, е едно от най-красивите места в нашата татковина и дружно с неговия дивен манастир са постоянно в сърцето ми, тъй като от тук - Троянската света обител, стартира моят отшелнически път. Затова този манастир постоянно ще остава моят пръв нравствен дом и въжделено място за молитва и благодетелен живот ", съобщи в словото си Негово Светейшество патриарх Неофит в Троянския манастир. Днес патрарх Неофит е в Светата обител, където отбелязва своя 73-ти рожден ден.

"Дивен е Бог в своята благосклонност и щедрости към индивида и нито едно човешко слово не е в положение да изрази уместно онази признателност, която ежедневно изискуем на нашия небесен отец за всички негови благодеяния към нас. С такива мисли и усеща чувствам през днешния ден своя 73-ти рожден ден, заобиколен от обичта и любовта на всички вас, които сте се събрали през днешния ден в Светата Троянска обител ", сподели още патриарх Неофит, представен от Българска телеграфна агенция.

Негово Светейшество благодари за приветствието на митрополитите от Светия синод, произнесено от Видинския митрополит Данаил. Патриарх Неофит изрече признателност и към кмета на Троян Донка Михайлова, която му връчи званието "Почетен жител на Троян ".

Негово Светейшество изрази удовлетворение от осъществената реституция на Антимовото крило в Троянския манастир, като благодари на премиера Бойко Борисов, на целия Министерски съвет и на игумена на светата обител свещеник Сионий за положителната работа и за този нов принос към свещеното дело по запазване на светите обители. Пожела на всички Божията майка да закриля манастира, братството и поклониците му. "Молитвено измолвам за всички вас и застъпничеството на перподобна Параскева Петка, небесен настойник на град Троян ", сподели още патриарх Неофит.

За рождения му ден в Троянски маниастир бе отслужена Света божествена литургия, водена от най-възрастния митрополит - Григорий, както и признателен молебен за здравето и дългоденствието на просветителя на родната ни черква.
За празника на патриарха дойдоха духовници, политици и миряни, които му сервираха своите пожелания и блага.

В Троянския манастир бе осветено Антимовото крило, което е реставрирано с отпуснати предходната година 500 хиляди лева от държавното управление.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР