Този четвъртък от 19 ч. Театрална работилница „Сфумато“ ще излъчи

...
Този четвъртък от 19 ч. Театрална работилница „Сфумато“ ще излъчи
Коментари Харесай

Сфумато пуска онлайн култовия Квартет на Явор Гърдев - slava.bg

Този четвъртък от 19 ч. Театрална работилница „ Сфумато “ ще излъчи в канала си в YouTube своя именит театър „ Квартет " с текст от Хайнер Мюлер по епистоларния разказ „ Опасни връзки “ на Шодерло дьо Лакло. В тъканта на представлението са вплетени фрагменти и от Бернар-Мари Колтес, Жан д’Ормесон, Кристофър Хамптън и Кирил Мерджански. Преводът е на поета Георги Тенев. Литературната акомодация, театралната версия и постановката са дело на режисьора Явор Гърдев.

В функциите са Владимир Пенев (Валмон), Жорета Николова (Мертьой), Светлана Янчева (Турвел), Ана Пападопулу (Воланж), Надя Конакчиева (Меро) и Даниел Рашев (Непознатия). Herzstuck от Хайнер Мюлер е в осъществяване на Мариус Куркински.
Премиерата се е състояла на 20 февруари 1999 година Спектакълът има номинация за премията на Съюза на артистите в България за 1999 година за сценография и костюмография на Даниела Олег Ляхова и Никола Тороманов; премия на САБ „ Икар 1999 “ на Даниела Олег Ляхова и Никола Тороманов за сценография и костюмография, както и номинации за „ Аскеер 1999 “ за режисурата на Явор Гърдев и за най-хубаво зрелище. „ Квартет “ печели още доста национални театрални оценки, играе се на фестивали в Македония, Чехия, Швейцария, Португалия, Франция, Холандия и други На 7 септемви 2000 година в Базел е 50-ото зрелище.

През юни 2005 година се играе последното 82-ро зрелище.
Записът на спектакъла е компилиран от заснемания в София през 1999 и 2002 година, в Базел през 2000 година и в Лисабон през 2001 година

„ Квартет “ е напрегнат с еротизъм, само че той е подбуден не от разголена плът, а е провокиран от думите. Физическото допиране в него е необичайност, само че то се случва като кулминационна точка – едвам когато словата са образували волтова дъга... Накрая прелъстената аудитория е подготвена да се съобщи. Но тогава „ Квартет “ й обръща тил и си потегля, изоставяйки я в обезсърчение да осъзнае, че това е бил единствено къс момент на заслепление, предхождан и последван от обезсърчителен мрак “, написа за спектакъла театралният критик Анелия Янева.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР