Този албум има мистична съдба. 60 от включените рисунки в

...
Този албум има мистична съдба. 60 от включените рисунки в
Коментари Харесай

Издателство „Изток-Запад” избива рибата с албум от невиждани РИСУНКИ на Илия Бешков на голи тела

Този албум има мистична орис. 60 от включените рисунки в него е трябвало да се появят в шейсетте години на предишния век в Париж. Първият албум на Илия Бешков във Франция „ Portrait de Ilia Beshkov” излиза в специфична серия на международни създатели в 1960 година в 200 броя, предопределени единствено за клиенти. Издател е доктор Манюел Брюкер с увод от Жорж Бесон и вербален портрет от Богомил Райнов.

По това време Богомил Райнов е културно аташе в посолството ни. Прави невероятни старания за разпространение на българската просвета в конюнктура на политическа борба и съмнение. Много от предлаганите създатели са отхвърлени като посредствени и неинтересни за френската аудитория, с изключение на достоверния ни фолклор след сполучливото посещение на Ансамбъл Филип Кутев в Париж.

Богомил Райнов се договаря за втори, огромен албум на Илия Бешков с издателство „ Серкл д`Ар” и за задачата в София идва персонално шефът Шарл Фелд, с цел да подбере рисунките. Спира се на 60 произведения, основно голи тела. Направени са негативи и пробни отпечатъци. Трябвало е от българска страна да се дадат две хиляди лв., само че заради тромава администрация в добавка с политическа неприязън и съмнение, парите не са обезпечени. Богомил Райнов се прибира от Франция, а планът остава несбъднат.

Именно тези 60 негатива са открити едвам тази година в архива на семейство Бешкови.

Ето какво споделя снахата на Илия Бешков, журналистката Савка Чолакова:

„ Търсех в архивите на фамилията съответни фотоси. И не ги намирах в продължение на няколко дни. Докато ненадейно ми се изпречи един пожълтял пълен плик. Какво ли има в него –помислих. Отворих го и бях изумена –вътре бяха 60- те негативи, правени преди 60 години. Точно през тази 2017 изтичат 60 години от гибелта на Илия Бешков. Бях слушала доста за този френски план, бях виждала пробните отпечатъци върху хубава бежова хартия, само че по този начин и никой не знаеше къде са тези 60 негативи. В този миг си помислих, че няма нищо инцидентно.”

Именно тези 60 негатива, непокътнати като непипнати, са послужили за основа на огромния албум „ С рисунката върша човеци”, с който в този момент издателство „ Изток-Запад”, прави своя удар. Освен карикатури, Бешков е създавал илюстрации за книги, гвашове от които има цяла серия „ опушен период”, от Втората международна война, както и тези рисунки, които той стартира да рисува след военния прелом от 19 май 1934 година Тогава цензурата стопира вестниците в които Бешков разгласява безпощадните си политически карикатури. Тогава той с голям хъс и експедитивност стартира да рисува хора в бардаци, кабарета, шантани, фамилните двойки в спалнята, битието на градския човек с всички пристрастености и пороци, осмива без да ненавижда, тъй като неговите герои са негови чеда. Албумът включва към 180 рисунки, издирени в музеи и сбирки, които демонстрират до момента невиждани рисунки от колосалното творчество на българския създател и мъдрец, който се родее с най-големите международни художници.

Представянето на албума ще бъде по време на специфичната галерия на Илия Бешков в Софийска Градска Художествена Галерия на 19 септември от 18 часа. С изложбата ще се открие новият сезон на СГХГ.


Някои от показаните произведения на Илия Бешков в новия първокласен албум:













Силвия СТЕФАНОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР