Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира.

...
Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира.
Коментари Харесай

Българският народ е благословен да има учител като Христо Ботев

Тоз, който падне в пердах за независимост, той не умира. Честваме 171 години от рождението на българския бунтовник, стихотворец и журналист Христо Ботев.

" За страдание последните десетилетия още веднъж дадоха мотив за опити върху съзнанието над младото българско потомство и то не знае доста за Ботев ", съобщи министърът на защитата Красимир Каракачанов на тържествена гала пред паметника на Ботев в Борисовата градина.

Там Ботевата лирика оживя с гласа на актрисата Силвия Лулчева, а революционните песни като " Вятър ечи, Балкан стене " и химна " Радецки " бяха изпълнени от мъжкият вокален отбор " България " и Гвардейският внушителен духов оркестър.

В своята журналистика Ботев е засегнал и проблемите на българското население в южните региони, които са били подлагани на геноцид от страна на турската власт, само че и от страна на империи и дребни прилежащи страни, които са желали да ги асимилират, напомни той.

" Това е Ботев - индивидът, който направи всичко, с цел да вдигне съзнанието на българина и да го направи подготвен да води война за България и да стои онази България, която той за напълно малко не доживя, не доживя, тъй като излезе и почина в името на тази независимост ", уточни още военният министър.

Ако се вгледаме в творчеството на Ботев, съгласно Каракачанов, ще забележим идеите, концепциите и начинанията за битка на българския народ.

" Ние, българите, сме склонни да търсим постоянно нови кумири. 45 години се прекарвахме под всевъзможни интернационализми, в този момент се опитваме да станем глобалисти и генерали ", посочи още Каракачанов в словото си и добави, че Ботев ни учи на първо място да имаме българско възприятие в името на българската нация.

Христо Ботев е роден по остарял жанр на Рождество Христово, а по нов жанр на Богоявление. Българският народ бе блажен да има преподавател като Ботев , акцентира зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

" Само рационалният и приятелски съюз сред народите ще унищожат теглилата, цитира той публикация на Ботев, оповестена във вестник " Знаме ". Най-вече уважението към българите по света ще пристигна от виковете " Ура " и от пукота на българските пушки. Ботев бе стихотворец, издател, будител на своя народ, неговата пушка бе неговото остро перо ", съобщи Чобанов.

Зам.-кметът добави, че " в случай че татко му даскал Ботьо преподаваше в скромните стаи на калоферското учебно заведение, Ботев учеше и до през днешния ден учи цялостен един народ, а класна стая му е цялата българска земя ".

На церемонията бяха поднесени венци пред паметника в чест на великия българин.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР