Toyota се присъедини към нарастващия списък от производители на автомобили,

...
Toyota се присъедини към нарастващия списък от производители на автомобили,
Коментари Харесай

Електрическите автомобили на Toyota ще приемат стандарта за зареждане на Tesla

Toyota се причисли към възходящия лист от производители на коли, които взеха решение да преминат към стандарта за зареждане на Tesla. От 2025 година всички електрически транспортни средства на Toyota, продавани в Съединени американски щати, ще имат портове за зареждане, проектирани да работят със стандарта за зареждане в Северна Америка (NACS) на Tesla, а не с щепселите за комбинирана система за зареждане, които автомобилните производители в Съединени американски щати в този момент употребяват.

Съобщението на Toyota значи, че всички най-продавани американски производители на коли - Toyota се подрежда на второ място след General Motors по продажби в Съединени американски щати - са се съгласили да преминат към стандарта на Tesla през идващите няколко години.

Електрически кросоувър BZ4X на Toyota SUV Електрически SUV кросоувър BZ4X на Toyota NATHAN LEACH-PROFFER за Toyota USA

Смяната, която става съвсем в цялата промишленост, се случва бързо. Главният изпълнителен шеф на Tesla Илон Мъск разгласи през ноември предходната година, че кани други производители на коли и компании за зареждане да одобряват NACS на Tesla. Шест месеца по-късно Ford разгласи, че ще премине към NACS, последван единствено няколко седмици по-късно от GM, Mercedes-Benz, Nissan, Honda и други. По-рано този месец Hyundai и Kia, две свързани южнокорейски марки, които дружно са вторият максимален продавач на електрически автомобили в Съединени американски щати след Tesla, оповестиха, че също ще преминат към NACS.

Toyota е известна като водач в хибридните транспортни средства, предлагайки повече от 20 разнообразни хибридни модела, само че през днешния ден не е главен състезател в електрическите автомобили. Toyota BZ4X и Lexus RZ са единствените два изцяло електрически модела, които компанията в този момент продава в Съединени американски щати. Но Toyota съобщи, че възнамерява да предложи повече електрически модели през идващите години.

Различни компании за зареждане на EV, като Chargepoint, Electrify America и Beam, също оповестиха, че ще стартират да създават зарядни устройства с NACS кабели за зареждане, дружно с CCS. За производители на коли като Ford, GM и Toyota прекосяването към NACS значи елементарен достъп за личните им клиенти до 12 000 бързо зареждащи компресора на Tesla в Съединени американски щати.

Но Stellantis, която създава коли Dodge, Ram, Chrysler и Jeep, не е споделила, че ще премине към NACS. В момента компанията не предлага изцяло електрически транспортни средства в Съединени американски щати, само че предлага plug-in хибриди като известния Jeep Wrangler 4Xe. Plug-in хибридите също употребяват EV зарядни устройства за зареждане на акумулатори, които допълват бензинов мотор. Компанията има проекти да предлага електрически автомобили в близко бъдеще, в това число електрическия пикап Ram Rev, дребната кола Fiat 500e и електрическа мускулна кола Dodge.

Други автомобилни производители с по-малък пазарен дял в Съединени американски щати, като Volkswagen, Mazda и Subaru, също не са декларирали, че ще преминат към NACS в Съединени американски щати. Големите компании за зареждане оповестиха, че ще оферират и двата типа кабели за обслужване на електрически транспортни средства с всеки вид порт за зареждане.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР