Тоягата на ЕС се обърна срещу кипърските гърци, пише в

...
Тоягата на ЕС се обърна срещу кипърските гърци, пише в
Коментари Харесай

Анкара: Тоягата на ЕС се обърна срещу кипърските гърци

" Тоягата на Европейски Съюз се обърна против кипърските гърци ", написа в заглавие през днешния ден турският в. " Акшам ".

Според изданието Гърция и Кипър са се отдалечили от задачата си да обезпечат наказания на Европейски Съюз против Турция, за което е спомогнало и упорството на Кипър да блокира налагането на наказания против Беларус.

Кипърските гърци сложиха като изискване за своето единодушие за беларуските наказания приемането на ограничения, които да принудят Турция да спре газовите си изследвания в региони към острова, предава Българска телеграфна агенция.

" Акшам " цитира мнението на почитан представител на Европейски Съюз, изразено пред Ройтерс, че " разговорът е понижил нуждата от наказания " във връзка с Турция и сега " на равнище Европейски Съюз няма консенсус " за такива.

Дори френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон предизвести Кипър, че би трябвало да се откаже от блокадата на глобите във връзка с Беларус, с думите: " това не е във ваша услуга ", написа турският вестник.

" Турция играе мъдро, наподобява сме притиснати към стената ", разяснява и кипърски гръцки посланик, представен от изданието.

" Нека Средиземно море бъде море на мира ", написа в заглавие през днешния ден в. " Йени Ася ", цитирайки апел в взаимна декларация на 67 турски и гръцки институции, партии, платформи и начинания и 255 частни лица. В текста се показва паника от заплахата създалото се сред двете страни напрежение да прерасне в парещ конфликт. Според основателите на декларацията всички въпроси, отнасящи се до определянето на континенталния шелф и изключителните стопански зони и правата върху ресурсите от нефт и газ в Средиземно море, може да бъдат позволени по кротичък път.

" Народите на Турция и Гърция нямат полза от разногласието за подялбата на Средиземно море ", написа в текста. " Трябва да бъде комплициран завършек на засилващият се шовинизъм и надпреварата по въоръжаване поради разногласието за природния газ. Всички благоприятни условия би трябвало да бъдат употребявани не за война, а за потребностите на народа ", пишат още подкрепилите декларацията.

В. " Милят " цитира изказването, направено след вчерашното съвещание на Съвета за национална сигурност на Турция, в чийто фокус беше обстановката в Източното Средиземноморие. Заседанието, извършено под председателството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, продължи четири часа. В огласеното след срещата изказване се показва, че както и до момента Турция няма да отстъпи от отбраната на правата и ползите на турския народ на сушата, в морето и във въздуха.

Същевременно се акцентира, че Анкара постоянно е на страната на разговора за разрешаване на неразбирателствата.

Изявлението приканва също по този начин Гърция да не нарушава демилитаризирания статут на островите си в Егейско море, а Европейски Съюз и другите институции - да почитат кардиналния метод на Турция в отбрана на справедливостта и да зачитат правата и ползите и на кипърските турци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР