Той започва кариерата си в алпийските ски през 2006 г.,

...
Той започва кариерата си в алпийските ски през 2006 г.,
Коментари Харесай

Не мога да измисля нищо по-добро. Беат Фойц - най-бързият в олимпийската история 

Той стартира кариерата си в алпийските ски през 2006 година, когато е на 19 години. Началото се оказва мъчно - къса връзки на лявото коляно и пропуща сезоните през 2008 и 2009 година

През 2011 година доближава до първите си сцени на Световната купа, а малко повече от десетилетие по-късно към този момент е спечелил всичко в този спорт и публично е най-бързият скиор в историята на олимпийските игри.

Той е швейцарецът Беат Фойц, който в понеделник сутринта завоюва златния орден в спускането в програмата на алпийските ски на Олимпиадата в Пекин. Фойц изпревари с 10 стотни французина Йоан Кларе и с 16 стотни олимпийския първенец от Сочи 2014 Матиас Майер от Австрия.

Досега Фойц имаше сребърен орден в супер-гигантския слалом и бронзов от спускането на Олимпиадата в Пьонгчанг през 2018 година Той е четирикратен настоящ първенец на Световната купа по втурване и завоюва международната купа в спускането през 2017 година Фойц държи върха с общо 45 подиума в кариерата си на Световната купа в най-бързата дисциплинираност в алпийските ски.

Последните няколко седмици бяха повече от положителни за 34-годишния скиор: роди се втората му щерка, завоюва спускането на именитата писта Щрайф в Китцбюел - най-престижния трофей от Световната купа, а към този момент е и олимпийски първенец.
 Французинът Йоан Кларе (вляво) и австриецът Матиас Майер (вдясно) поздравяват олимпийския първенец в спускането Беат Фойц.
Това е четвъртата олимпийска купа за Швейцария в мъжкото втурване. Първият златен орден беше извоюван от Бернхард Руси в Сапоро 1972, следва Пирмин Цюрбриген в Калгари 1988, а последният първенец преди Фойц е Дидие Дефаго във Ванкувър 2010. Любопитен факт е, че точно Руси и Дефаго са дизайнери на пистата за втурване в алпийския център в Янцин.

След като пресече финала, новият олимпийски първенец в спускането направи жест към различен именит спускач от Швейцария - Дидие Кюш. С особено придвижване на крайници Фойц подмятна дясната си ска и я улови с ръка - трик на Кюш, прочут като “хеликоптера ”.

Сребърният медалист Йоан Кларе на 41 години пък стана най-възрастният медалист в историята, подобрявайки достижението на Боде Милър, който взе бронза в супер-гигантския слалом през 2014 година Шампионът Беат Фойц ще бъде кандидат за още един орден във вторник в супер-гигантския слалом.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР