Той вероятно ще направи един от следващите най-големи трансфери в

...
Той вероятно ще направи един от следващите най-големи трансфери в
Коментари Харесай

Интервюто с Хаверц: Готов съм да заиграя и в чужбина

Той евентуално ще направи един от идващите най-големи прехвърляния в света на футбола. Отличаващ се като тънък стилист, Кай Хаверц е от тези все по-рядко срещани през днешния ден галещи топката играчи. Байер (Леверкузен) го моделира от 11-годишен и го шлифова в елмаз, който дава обещание да свети мощно в идващото десетилетие.

- Ти си най-младият дебютант в историята на клуба си и най-бързо изигралият 50 мача изобщо в Бундеслигата. Не се ли стряскаш от цялата експедитивност на постигнатото?

- Това зависи ненапълно от полученото образование, от това какви родители имаш… Моето семейство в никакъв случай не е отдавало огромно значение на триумфа. За нас има други по-важни неща, да вземем за пример положителните взаимоотношения в фамилията. Важно е да знаеш от кое място идваш, с цел да оценяваш всичко по-добре. Оттам нататък аз постоянно виждам да натискам газта на терена и по този начин триумфът ще си пристигна самичък.

- Какво е за теб триумфът във футбола?

- Отборът постоянно би трябвало да е преди всичко, защото триумфът е плод на колектива. След това самостоятелният идва, когато играеш добре. Искам да реализира всички вероятни върхове в кариерата си: Шампионската лига на клубно ниво, международната или европейската купа на интернационално. Не мисля доста в самостоятелен проект.



- Ти да не си от тези рядка порода играчи, които избират асистенциите пред головете?

- Намирам се в един стадий, в който не ми е значимо дали давам асистенция, въвеждам гол или стартирам офанзива за гол. Към този миг ролята ми в Леверкузен е повече на индивида, който дава завършващите пасове, а освен бележи голове. Бих споделил обаче, че съм рисков и че ми харесва да се разписвам.

- Миналия сезон вкара 17 гола в Бундеслигата. Можеш ли да подобриш тази цифра в сегашния, макар че не потегли по най-хубавия вероятен метод?

- Хората чакат това от мен, само че е мъчно, тъй като противниците към този момент поназнайват играта ми. Искам да потвърдя, че цифрите от предишния сезон не са били случайност. Ако през този въвеждам по-малко голове, само че въздействието ми върху тима е позитивно, също ще бъда удовлетворен.

- Коя е идеалната позиция за теб?

- Бих споделил, че тази на „ осмица “ – десен вътрешен халф. Не съм класическа „ десетка “, само че обичам да имам топката в краката си и да се развличам на терена. Играл съм на доста постове, но въпреки всичко избирам да съм в центъра, тъй като там имаш повече топката. Мечтата ми е един ден да нося екипа с №10.



- Сравняват те със Зидан, Кака и Месут Йозил. На кого приличаш най-вече?

- Мнозина са ме вдъхновявали – Кака, Зидан, Роналдиньо… Те постоянно са били моите кумири. От испанците любим ми беше Иниеста – отличен с топката, неповторим състезател.

- Следиш ли Ла Лига?

- От време на време. Тони Кроос е огромен състезател и него особено доста го проследявам. Пътят му в кариерата ми се коства превъзходен и доста го почитам. Уменията му да подава и да взе участие в комбинации са извънземни. На тренировките на националния тим пасовете му постоянно ти идват идеални, без значение по какъв начин са му подали преди този момент на него.



- Гледаш ли доста футбол?

- Не, не виждам. Харесват ми единствено огромните мачове – финалът или полуфиналите на Шампионската лига, оттатък това обаче не желая и да си помислям за повече футбол (бел. инт. – разсмива се).

- Млад, добър и немец – най-после е писано да отидеш в Байерн (Мюнхен), нали?

- Това е евентуално най-големият клуб на Германия и доста от сполучливите млади футболисти са отивали точно там. Затова и мен ме свързват толкоз с Байерн, само че ще забележим какво ще се случи. Има играчи, които желаят да са покрай фамилията си, до момента в който други желаят да опитат от живота в друга страна. Едно е ясно: в случай че искаш да си звезда в Германия, с Байерн няма по какъв начин да сбъркаш.

- Подготвен ли си да идеш в друга страна – да вземем за пример Испания или Англия?

- Мисля, че съм натрупал към този момент задоволително интернационален опит с Леверкузен. Познавам ритъма на тези интернационалните мачове и имам цялостната убеденост, че съм кадърен да направя стъпката да заиграя в чужбина. Към момента съм се съсредоточил единствено върху това да направя добър сезон с тима си, пък след това ще забележим.



- Стилът ти е много подобаващ за Барселона…

- Да, тъй като Барса задържа доста топката, само че има много други тимове, които през днешния ден го вършат. Реал Мадрид също владее доста време топката, въпреки че в последните години е малко по-ефикасен пред гола от Барса.

- Какво ти споделя Тони Кроос?

- Че в Мадрид времето постоянно е хубаво (бел. инт. – разсмива се)..

- Лерой Сане е най-скъпият немския футболист в историята с платените за него 50 милиона от Манчестър Сити на Шалке 04. Ще го задминеш ли по този индикатор?

- Възможно е най-после аз да съм по-скъп от него, само че това по никакъв начин, но в действителност по никакъв начин не ми носи в допълнение напрежение.
Хуан Кастро, „ Марка “
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР