Той върна и профила в инстаграм на Вики от “Мастило Хората

...
Той върна и профила в инстаграм на Вики от “Мастило
Хората
Коментари Харесай

В Петрич протестирали, че им спрял пиратската телевизия, а в Европа наградиха киберполицая Александър Велев

Той върна и профила в инстаграм на Вики от “Мастило ”

Хората търсят поддръжка в нас, чувството, че си бил потребен и някой през днешния ден спи умерено, е необикновено и храни повече от каквито и да било заплати. Думите са на контрольор Александър Велев, който преди дни бе награден за сполучливи акции против кабелните пирати. Улисан в работата, той преди малко е видял по какъв начин преди месец Вики от “Мастило ” му благодари за оказаната помощ, откакто акаунтът ѝ в инстаграм е бил хакнат. Благодарение на служителя на реда от отдел “Киберпрестъпност ” в ГДБОП певицата Виктория Терзийска си го върна.

Тя се хванала на подправен мейл, че инстаграм желае да верифицира профила ѝ. Затова въвела потребителското си име и ключова дума в обществената мрежа. Така пратила данните на турски хакери, които завладяли акаунта ѝ. Вики се паникьосала, само че с помощта на Велев единствено след 2 дни всичко било наред. Тя е единствено една от многото, на които Велев и сътрудниците му в отдел “Киберпрестъпност ” са помогнали.

 

27-годишният служител на реда работи във вътрешното министерство от тъкмо 4 години. Той е ученик на академията на Министерство на вътрешните работи и след завършването ѝ - на 1 ноември 2018 година, отива в бранш “Противоправно наличие в интернет ” към отдел “Киберпрестъпност ”.

Струваше ми се по-голямо предизвикателство, тъй като е нещо ново. Това е област, в която би трябвало да се употребяват познания от разнообразни сфери. Експоденциалното развиване на технологиите изисква непрестанно актуализиране на нашите умения, изяснява споделя служителят на реда за какво е избрал тази сфера на развиване. Много му помогнало, че е приключил математическа гимназия в родния си Благоевград.

Дни преди да станат 4 години, откогато е в ГДБОП, точно на Велев бе връчена премията на Алианса за битка с аудио-визуалното пиратство (ААРА). Призът бе за екипа на отдел “Киберпрестъпност ”, който поведе борба с противозаконната айпи телевизия. Самият Велев пък е началник на оперативна активност в Европейската мултидисциплинарна платформа за противопоставяне на незаконни закани. Той дава отговор за противодействието на закононарушения срещу интелектуалната благосъстоятелност и подправени артикули. Така при всяка акция в Европейски Съюз по линия на противозаконната телевизия той я координира - в случай че в Испания се организира такава интервенция, Велев получава отчет за резултатите.

 

Самият той е взел участие и в голям брой такива интервенции у нас. При една от тях от 8 адреса законен снабдител на интернет подавал и незаконна телевизия до потребителите си. Инвестицията на пиратите не била огромна. Дали към 300 лева за сателитна паница, от която да прехващат над 700 канала. Месечната такса е 50 лева След като получили сигнала, те го усилвали и го подавали до клиентите си. Таксували го по 10-12 лева на месец. Освен на личните си клиенти измамниците го подавали до още 3 легални интернет оператора. Така 4-те оператора доставяли незаконната телевизия до към 5000 клиенти. Те не знаели, че подаваният сигнал е противозаконен. Освен че са ощетили авторските права на малките екрани, пиратите крили и приходите от незаконната си активност. Отделно лъжели и за броя клиенти и по този начин пестели и налози.

При акция в Петрич пък били спрени над 200 сървъра, които се намирали на територията на Европейски Съюз. Те били на гърци, които пускали незаконна телевизия и стрийминг платформи у нас, в Гърция, Италия, Нидерландия, Франция и Германия.

Разследващите блъснали и парите на групата, като спрели над 150 PayPal акаунта, на които пиратите получавали заплащанията от таксите. От 2015 година, когато почнали, до момента са натрупали над 6,5 млн. евро. Гърците предоставяли платени услуги за гледане, сходни на предлаганите от Sky Italia, Mediaset Premium, Netflix, Dazon и Infinity в разнообразни страни членки и трети страни.

 

Те се сдобили с последния програмен продукт за сходно лъчение и даже непрекъснато го обновявали. Пуснали и няколко станции за препредаване със специфични сървъри, с цел да се деактивира разшифроването на истинските стратегии и да се генерира противозаконният IPTV сигнал в нарушаване на Закона за интелектуалната благосъстоятелност. Групата предложила доста необятен азбучник откъм наличие, имало и алтернатива за прибавяне при поискване на доста ниска цена. Печалбите след това са прехвърляни в задгранични банкови сметки.

Велев открива интернационално образование по битка с пиратска телевизия. То се провело в София.

И въпреки през днешния ден Велев и отдел “Киберпрестъпност ” да са наградени, той си спомня каква е била реакцията на хората в градове, в които са били хванати кабелни пирати.

Имаше митинги против нас, хората бяха гневни, че сме им спрели малкия екран, споделя киберполицаят. И показва, че за построяването на такава мрежа не би трябвало огромна инвестиция, а облагите са огромни. Вредите - също.

Първата е тази за стопанската система, ощетяват се и носителите на авторски права, крият се налози, а от време на време облагата се препира, изяснява Велев. Допълва, че самият консуматор не получава качествена услуга. Сигналът не е прекрасен, картината постоянно е по-мътна. А имало и случаи на измами - поради такса от 10 лв. на месец хора си плащали за цяла година. Още на втория месец услугата изчезвала. А потребителите нямали контракти и нямало по какъв начин да потвърдят, че са жертва на машинация.

Заради насъбрания опит през юни тази година Велев и сътрудниците му проведоха и образование за битката с противозаконния стрийминг, в което участваха представители от 17 европейски страни, Европол и Интерпол. То бе припомнено от Шийла Каселс - изпълнителен вицепрезидент на AAPA, когато в Рим награди Велев и отдел “Киберпрестъпност ”. Полицаят споделя, че образованията доста му оказват помощ - ходил е на доста, чете профилирана литература и в свободното си време.

Тогава се отдава и на друга пристрастеност - свиренето на китара. Запалил се още като дете, инцидентно. През 2008 година, когато бил на 13, се провеждала игра. Победителите получавали билети за концерта на траш метал законодателите “Металика ”. Велев взел участие и спечелил. Беше ужасно съвпадане, че тъкмо когато чичо ми се хвалеше, че си е купил билет, аз спечелил един. Така отидох на концерта с него, спомня си инспекторът. Оттогава е обожател на тежката музика.

Освен китарата още от ученическите години Велев имал и друга пристрастеност - актьорското майсторство.

Участвал в трупата на спектакъл в Благоевград, само че в последните години е позагърбил това занимание. Харесва филмите на датския режисьор Ларс Вон Триер. Той е прочут с отхвърлянето на модерното в киното, избира акцентът да е не върху резултати, а сюжет и актьорска игра. Именно това подхожда на Велев.

И колкото и да харесва режисьора, е спирал незаконни уеб сайтове, в които са качвани негови филми. Участвал е и в интервенции против пиратски страници, предлагащи книги онлайн. Работил е и против педофили, които популяризират детско порно. На година с сътрудниците му хващат сред 30 и 50 души, които правят сходно закононарушение.

А премията от ААРА надалеч не е първата в късата му кариера. Има такива от ГДБОП, от Академията на Министерство на вътрешните работи и други. През 2019 година той и сътрудниците му са отличени и от тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров. Наградени са поради акцията, при която разкриха, че зад хакването на Национална агенция за приходите и приключването на данните на 5 милиона българи стоят Кристиян Бойков и сътрудниците му от компанията за киберсигурност “ТАД груп ”.

Източник:
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР