Той успя да развали празника на Ердоган: с победата си

...
Той успя да развали празника на Ердоган: с победата си
Коментари Харесай

Екрем Имамоглу - човекът, който развали празника на Ердоган

Той съумя да скапе празника на Ердоган: с успеха си на кметските избори в Истанбул през март Екрем Имамоглу създаде същинска сензация. Мнозина в Турция виждат в него бъдещия обединител на нацията, установи Дойче веле.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган хвърли " тежката артилерия " в борбата за кметския пост на Истанбул. Роденият в Източния Анадол Бинали Йълдъръм е считан за мощно набожен и може да се похвали освен с сполучлива политическа кариера - той има корабна компания, която в този момент се ръководи от неговите деца. Йълдъръм е деец в турската политика: паралелно с финансовия министър и шурей на Ердоган - Берат Албайрак - той е може би най-важният сподвижник на турския президент.

Приятелството сред двамата датира от 1990-те години. Двамата се познават още от времето, когато Ердоган беше кмет на Истанбул. Йълдъръм, който е приключил корабно инженерство, ръководеше тогава фериботния превоз на Истанбул. След като през 2002 година ПСР завоюва парламентарните избори в Турция, а Ердоган малко по-късно стана и министър-председател на страната, той одобри Йълдъръм в най-близкото си обграждане.

Дълги години Бинали Йълдъръм беше съвсем без спиране министър на превоза, а през 2016 Ердоган го направи и министър-председател на Турция. Нищо друго не свидетелства по-силно за голямата преданост на Йълдъръм към турския президент, в сравнение с референдумът за смяната на конституцията през 2017 година. Тогава Йълдъръм се включи доста интензивно в акцията за превръщането на Турция в президентска страна, въпреки това да означаваше в същото време и премахването на министър-председателския пост, който той заемаше.

Ердоган изпрати " най-хубавия си човек "

На локалните избори, извършени на 31 март, Ердоган искаше непременно да задържи властта в Истанбул, тъй като знаеше какъв брой значим е 15-милионният град на Босфора за личното му политическо оцеляване. Затова той изпрати в борбата за Истанбул " най-хубавия си човек ". Управляващата партия беше дотолкоз сигурна в неговия триумф, че стартира да популяризира плакати, на които Йълдъръм към този момент благодареше на гласоподавателите за изборната си победа, въпреки че преброяването на гласовете въобще не беше завършило.

Но явно насладата е била прибързана: един подценяван претендент скапе празника на Ердоган. Социалдемократът Екрем Имамоглу беше изцяло чужд на турските гласоподаватели - с изключение на на тези в столицата Истанбул. Дори и най-смелите прогнози не предричаха шансове на 49-годишния претендент на опозицията. Той обаче съумя да изпревари с малко Йълдъръм и даже встъпи в кметската служба. След това обаче Ердоган внесе тъжба в Избирателната комисия, която анулира изборния резултат, след което се наложи повтаряне на изборите.

Имамоглу беше 5 години кмет на истанбулския регион Бейликдюзю. Той има три деца, роден е в Трабзон, край крайбрежията на Черно море, където е израснал в семейство на бизнесмени - семейството му има приблизително огромна строителна компания.

Убеден кемалист

Имамоглу е считан за демократичен и напредничав политик. По време на предизборната си акция той обичаше да повтаря, че е почитател на Кемал Ататюрк и счита за изключително значими неговите хрумвания за демокрацията, секуларизма и равните шансове. Имамоглу направи същински възторг с това, че през късото време, в което беше кмет на Истанбул, сложи над бюрото си портрет на Ататюрк.

Талантът на Имамоглу да показва своята непосредственост с народа несъмнено му оказа помощ за изборната победа в края на март. Докато множеството представители на социалдемократическата Републиканска национална партия (РНП) са възприемани като прекомерно елитарни, Имамоглу приказва на езика на народа. В Истанбул той постоянно може да бъде забелязан да беседва с минувачи по улиците и да демонстрира угриженост и интерес към неговите проблеми.

Независимо от прогресивната му ориентировка, Имамоглу е избираем и за множеството консервативно-религиозни турски жители: в предизборната акция през март, по време на Рамазана, той спазваше мюсюлманския обред и даже можеше да бъде забелязан да цитира Корана.

Символ на помиряването?

За мнозина турци Имамоглу е личността, която може да способства за помиряването в турското общество. По време на телевизионния си двубой с Йълдъръм, Имамоглу увери, че желае да приключи поляризацията и да подтиква единството на турското общество. Това подейства като еликсир на доста негови сънародници.

Независимо от изненадващото отменяне на изборната му победа, Екрем Имамоглу върви решително към нов избирателен триумф: единствено дни преди повторното гласоподаване на 23 юни той водеше с 6% пред съперника си Йълдъръм. А в случай че в действителност победи, не е изключено да се трансформира в политик с общонационално значение. Много поданици на Истанбул, да вземем за пример, го съпоставят с президента Ердоган, който при започване на своята кариера също въплъщаваше смяната, а откакто стана кмет на Истанбул покори и цялата република. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР