Той трябваше да чака и да се бори дълго време,

...
Той трябваше да чака и да се бори дълго време,
Коментари Харесай

Интервюто с Коутиньо: Дойдох за купи, не за „Златни топки”

Той трябваше да чака и да се бори дълго време, с цел да реализира фантазията си да заиграе в Барселона при своите кумири Лионел Меси и Андрес Иниеста и при приятеля си Луис Суарес. Именно това – да играе с най-хубавите и да се бори за най-големите титли във футбола, го накара да реши да постави завършек на приключението си в Ливърпул, където остави диря. Не желае да се съпоставя със сънародниците си Неймар и Роналдиньо, а желае да остави личен отпечатък в Барса. Споделя първите си усещания от новия си живот в изявление за каталанските всекидневници „ Мундо Депортиво” и „ Спорт”

- Да стартираме с равенството с Хетафе. Това бе непредвидена пречка и втори следващ „ хикс” в Ла Лига. Повод ли е това за паника?

- Да, мачът беше сложен. Всички те бяха прибрани откъм гърба, защитаваха се добре и нямахме шанса да вкараме гол, тъй че ни се усложни мачът. Няма мотив за паника – би трябвало да продължим да гледаме напред, тъй като има доста мачове до края на шампионата. Оставаме първи, само че би трябвало да се върнем към успехите, тъй като е значимо.

- Атлетико Мадрид е към този момент единствено на седем точки. Виждате ли конфликта с „ лос рохибланкос” на 4 март на „ Камп Ноу” като основен?

- Да, ще е доста значим мач, само че всеки мач е значим. Трябва да продължим да трупаме точки, тъй като Ла Лига е доста мъчно съревнование.

- Вече малко повече от месец сте в Барса. Как се чувствате?

- Добре, малко по малко се натъкмявам към друг метод на игра, на тренировки и изобщо всичко. Трудя се крепко, с цел да ми се получават добре нещата на терена.



- Кога започнахте да си давате сметка за сериозността на интереса на Барса?

- Говореше се за това от много време, в това число и в пресата, но чак през предишното лято пристигна съответно предложение и приказваха с нас. Преди това моят сътрудник бе влизал в някакви контакти с Барса, само че в никакъв случай не беше имало нещо съответно.

- Кога казахте на сътрудника си: „ Забрави за всичко останало и ме отведи в Барса!”?

- Още щом ме извести, че Барса ме желае, му споделих да ме води тук. Беше ми изцяло ясно още от първия миг.

- А по кое време казахте на Неймар, че няма да отидете с него в Пари Сен Жермен?

- (Б.и. – засмива се.) Истината е, че не говорихме доста по тематиката. Той взе своето решение, а аз имах шанса да дойда тук и когато го научих, не се замислих и за секунда.



- Суарес и Паулиньо Ви разказваха за Барса преди идването Ви. Така ли стоят нещата, както си ги представяхте?

- Да, много приказвах с Луис и с Паулиньо. С Луис сме близки още от Ливърпул и когато пристигнах тук, доста ми оказа помощ. Всичко е тъкмо както ми го описаха. Впечатлен съм обаче от качеството на безусловно всеки футболист в състава. Невероятен е методът, по който се тренира, само че най-вече ме впечатли колективът в съблекалнята. Групата е доста спокойна и всички нови попълнения биват признати доста добре.

- Знаехме за другарството Ви със Суарес, само че не и с Меси. Хората доста се зарадваха, когато видяха онази фотография с Лео на кормилото, Луис като навигатор и Вас на задната седалка в автомобила на идване към „ Камп Ноу”…

- Те ме одобриха доста добре. Двамата са огромни идоли и да съм част от тим дружно с тях ме изпълва с наслада, само че освен с тях, а и с Андрес и останалите. За мен е доста особено съм в тази съблекалня и да играя мачове дружно с тях. Но освен мен одобриха добре – това се случи също и с Йери Мина, а преди този момент и с Паулиньо.

- Какво е да играеш до Меси?

- Много особено. Не всекиму се дава опцията да играе един до друг с най-хубавия футболист на света. Много съм благополучен.

- Неймар си потегли и тази оставена от него празнота в тризъбеца през днешния ден я запълвате Вие…

- Мнозина споделят това, но аз мисля иначе. В края на краищата на терена играем 11 души, ние сме тим, пък и Неймар е друг от мен състезател, с други характерности. Аз се надявам да оказа помощ по моя си метод и да покажа качествата си допустимо най-добре.



- Какво толкоз Ви предложи Барса, че да откажете даже да играете в остатъка от сезона в Шампионската лига?

- Единствено и единствено шанса да играя тук, опцията да разделям терен с най-хубавите и да спечелвам най-големите титли във футбола. Това ме стимулира доста и всеки ден упражнявам на максимума си, с цел да се усъвършенствам и да се изучавам по метод, по който най-после всичко да ми се получи добре и да дойдат купите.

- Не сте печелил трофей от Копа Италия през 2011 година. Това ли е огромната Ви упоритост?

- Затова съм тук.

- Преди идването в Барса прекарахте доста тежки моменти, изключително предишното лято. Кой беше най-лошият Ви миг?

- Да, при постъпването на офертата от Барса предишното лято аз бях доста явен с всички, тъй като имах упоритостта да съм тук. Накрая не можа да се случи и трябваше да работя още по-здраво на терена, с цел да не си мислят хората, че преднамерено играя зле. Беше тежко, но съм задължен да кажа, че в Ливърпул изживях хубави моменти, хората там се отнасяха доста добре с мен, макар че не можах да печеля нито една купа. Оставам с положителните мемоари от там и в този момент съм в Барса, с цел да основа своята история тук.

- Дойдохте като най-скъпата покупка в историята на клуба. Това какво Ви носи: спомагателна мотивация или в допълнение напрежение?

- Не, платената за мен трансферна сума е чест и горделивост, само че би трябвало да я оставя настрани и да се посветя на футбола, както постоянно съм го правил до момента. Трябва да се усъвършенствам в играта си, с цел да оказа помощ на тима да реализира тези цели, поради които ме купиха.

- Когато Неймар напусна Барса поради ПСЖ, една от огромните му мотивации бе да завоюва „ Златната топка”. Вие мислите ли за същото?

- Всеки футболист би желал да завоюва тази премия при опция, само че моите мисли са ориентирани повече към печеленето на отборни титли, което ме стимулира същински. Другото е просто разследване на това да правиш положителни сезони и да трупаш купи. Мен най-вече в този момент ме стимулира това да спечелвам с Барса.



- Като че Ви е по-удобно на левия фланг, само че първият Ви гол за Барса пристигна от десния. В Барса човек не може да си избира къде да играе, нали?

- Моите мисли са съсредоточени върху това да се трудя крепко, тъй че когато ми бъде даден късмет, да бъда на предстоящата от мен висота. Трябва да съм подготвен да извършвам това, което желае от мен тренерът – било отляво, било отдясно, било в центъра.

- Казахте, че е наслаждение да се играе и с Иниеста. Виждате ли се да заемете неговата роля, когато капитанът реши да постави завършек на кариерата си тук?

- Когато приказваме за Иниеста, приказваме за талант с всичко сторено от него и в предишното, и в сегашното. Футболът би трябвало да е доста признателен на Андрес. Аз имах опцията да го опозная и за мен това е нещо доста особено. Иначе във футболно отношение всеки състезател е друг, Иниеста има и ще има единствено един.

- Как Ви се коства Ернесто Валверде от близко? Преди работихте с Юрген Клоп, а двамата с Валверде наподобяват разнообразни като деня и нощта…

- Валверде постоянно изяснява нещата – освен на мен, а и на всички: по какъв начин желае да играем, къде да вършим избрани неща на терена. Много е придирчив. Не мога да върша съпоставения сред него и Клоп – всеки си има своята методология и своя път.

- А след другия жанр на игра в Ливърпул и Премиър Лийг мъчно ли е в този момент да се играе в Барса и Ла Лига?

- Да се играе паралелно до толкоз доста гениални футболисти е доста по-добре. Всеки тим си има своя метод на игра и аз още се пробвам да се науча на тукашния.



- Вашият идол е Роналдиньо, който сподели своето чудо на „ Камп Ноу” и за който публиката тук пази доста специфичен спомен. Бихте ли желал да помнят по същия метод и Вас?

- Наистина той има доста хубава история тук и за всеки бразилец да може да я повтори би било велико, но Рони също е един-единствен и аз пристигам да бъда себе си и на собствен ред да реализира доста неща тук.

- Няма да можете да играете в ШЛ, само че можете да докладвате от първа ръка на Валверде за Челси. Какво бихте изтъкнал у противника?

- Челси е тим, който се пази чудесно, има играчи от огромна класа напред и контраатакува доста добре. Разполага с бързи и мощни физически футболисти. Със сигурност ще е огромен конфликт и би трябвало през цялото време да сме съсредоточени.

- Как Ви се коства конфликтът сред Реал Мадрид и ПСЖ?

- Ще са огромни мачове.

- Вярно ли е, че преди време сте минал проби в Мадрид?

- Аз?! В Мадрид?! Не, не!



- Не са ли се интересували там от Вас, когато сте бил дребен?

- Нямам представа… Писа се по вестниците. Аз бях доста млад, на 16 години, когато получих предложение от Интер, и отидох там.

- Вярвате ли на Марсело, че Неймар най-после ще отиде в Мадрид?

- Не зная, а и не съм приказвал с него по този въпрос. Това е негова работа, моята работа е в Барса.

- Последната Ви татуировка е многозначителна: думата „ coragem” (б.пр. – „ смелост” от португалски език). Какво значи това за Вас?

- Дума, която доста ми харесва и която значи нещо доста значимо в живота на човек.

- Мислите ли за нови?

- Надявам се да имам още деца, тъй че ще си татуирам техните имена, когато се появят на света.

- Продължавате ли да се молите преди мачове?

- Да, постоянно. Но не е единствено преди да изляза на терена, а всеки ден. Вярвам в Бог и при всяка опция му благодаря.

- Какво е мотото Ви в живота?

- Смелост, наслада и увереност.

 - Какъв щяхте да станете, в случай че не бяхте футболист?

- Сигурно щях да изучавам и да работя нещо в професионалната област на татко ми, който е проектант, или нещо обвързвано със спорта, тъй като доста ми харесва.

- Любимата Ви напитка?

- Водата.

- Кое е най-силното Ви качество?

- Това, че постоянно съм радостен.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР