Той ще забрани на партиите, получили малък процент от гласовете,

...
Той ще забрани на партиите, получили малък процент от гласовете,
Коментари Харесай

Европарламентът одобри въвеждането на избирателен праг


Той ще забрани на партиите, получили дребен % от гласовете, да имат свои представители в Екологичен потенциал

Евродепутатите гласоподаваха за въвеждането на изборен предел, който ще забрани на партиите, получили дребен % от гласовете, да имат свои представители в Европейския парламент. Мярката обаче вероятно ще влезе в действие през 2024 година, осведоми ДПА, представена от Българска телеграфна агенция и Нова тв.

Европарламентът реши да поддържа тази мярка, откакто страните-членки предишния месец се споразумяха за въвеждането на изборен предел, водени от възходящи опасения, че евроскептични и популистки партии биха могли да реализират голям триумф на европейските избори, отбелязва ДПА. Екологичен потенциал одобри мярката, която беше част от пакет с промени, с 397 гласа " за ", 207 " срещу " и 62 " въздържали се ". 

Според съглашението, всяка страна-членка ще откри най-малък предел, вариращ от 2 до 5 на 100 от гласовете, които една партия би трябвало да завоюва, с цел да влезе в Народното събрание. Това ще важи единствено за изборни региони с над 35 депутатски места, което визира единствено Германия и Испания. Възможно е в бъдеще да бъдат обхванати и други страни. 

Следващите избори за евродепутати са от 23 до 26 май следващата година. Реформите обаче евентуално ще влязат в действие едвам на идващите избори през 2024 година, тъй като съгласно Съвета на Европа никакви изборни промени не трябва да се вкарват през 12-те месеца преди избори.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР