Той посочи, че свещениците в Сливенската епархия продължават своята духовна

...
Той посочи, че свещениците в Сливенската епархия продължават своята духовна
Коментари Харесай

Свещеник: Само при комунизма затваряха църкви, в трудни моменти храмовете трябва да са отворени


Той уточни, че свещениците в Сливенската епархия не престават своята духовна работа - да служат, изповядват. Няма нарушаване на ритъма на богослуженията, като по време на пост молитвите са повече отвсякога през годината, сподели отецът.

Той е безапелационен, че не би трябвало да се стопира богослужението, нито причастяването, наложено като традиция в литургиите още от четвърти век. По думите му за Българската православна черква е още жив и болезнен споменът от комунизма, когато се затварят храмове. Свещеникът счита, че през днешния ден е налице опит за същото, маскиран под грижа за публичното здраве.

" Църквата безусловно не може да се приравнява с някаква организация, където се събират хора или като магазин, където се натрупат хора. Това е неуместно. Църквата е място на изключително Божие наличие. И въпросът тук опира до това по какъв начин всеки разсъждава по въпроса що е храм Божи и що е свето причестяване. От 25 години съм причастявал хиляди хора, заболели от разнообразни заболявания, само че в никакъв случай до момента не се е случило след приемане на Светите секрети, да ми се случи да се разболея. ", безапелационен бе свещеникът.

Отец Евгений означи, че хората в храмовете са по-малко, тъй като съблюдават наредбите на управляващите.

Драстично са спаднали продажбите на църковни свещи, както и даренията, и в случай че това състояние продължи още месец, доста от храмовете ще затворят и няма да могат да заплащат заплати на своите чиновници, сподели духовникът.

На въпрос не е ли допустимо изповедите да се вършат отдалечено, отец Евгений отговори:

" Използвали сме новите технологии за изповед, само че това е в такива редки случаи, когато християнинът е надалеч, в чужбина. След като има физическа опция да участва, няма възбрана да излизат, да вървят на служби, ще се прави както до момента. В храмове в Гърция богослужението се прави единствено от духовник и артист, само че не е вярно, това е общонародна работа, тя е за целия народ, не е единствено за определени хора ".

На вратата на катедралния храм " Свети Димитър " в Сливен, свещеникът е поставил надпис " Зона свободна от Коронавирус 19 ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР