Той посъветва хората, които все още не са се ваксинирали,

...
Той посъветва хората, които все още не са се ваксинирали,
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Изключително малка е вероятността ваксините да не действат въобще при „Омикрон“

Той посъветва хората, които към момента не са се ваксинирали, да го създадат
„ Вероятността сегашните ваксини за ковид да не работят изобщо при разновидността „ Омикрон “ е доста дребна. Може да работят по-слабо “. Това сподели пред bTV проф. Тодор Кантарджиев във връзка новините за нов стеснителен вид на ковид от Южна Африка.

По думите му Европейската комисия е подписала контракт с „ Пфайзер “, че в случай че се появи рискова разновидност на вируса, производителят е подготвен за 100 дни да обезпечи приспособена ваксина.

С приближаването на „ Омикрон “ към България проф. Кантарджиев посъветва хората, които към момента не са се ваксинирали, да го създадат, а тези над 65 години и със слаба имунна система – да си слагат и бустерна доза.

„ Омикрон “ беше избран като вид, пораждащ безпокойствие, заради няколко аргументи. Първо, дали се популяризира по-бързо от останалите варианти; второ – дали го хващат актуалните тестове; трето – дали е кадърен на имунологично бягство. Мен третата причина най-вече ме плаши. И четвърто – да не предизвиква по-тежко заболяване “, сподели проф. Кантарджиев.

Засега знаем, че омикрон се популяризира по бързо, сподели професорът. Има към този момент единични случаи на хора, които са го пренесли. Според него има потребност да се затегне контролът по границите. „ Мерките би трябвало да се затегнат. Трябва да имаме една подготвеност да се изследват повече хора и доста значимо – да се изпращат бързо материали за секвениране на съмнителни хора. Една заповед на министъра в този дух няма да е непотребна “, счита той.

Над 50 разновидности има този вариант и това плаши, по тази причина текат проучвания дали сегашните ваксини пазят, уточни проф. Кантарджиев.

Специалистът споделя тезата, че е допустимо този вид да е зародил при болен от ХИВ/СПИН пациент, който се е заразил с ковид. Това е станало в Африка „ Ако човек е с ХИВ и приема медикаментите си, кара вируса леко, само че по-продължително време “, изясни той.

Той моли да не се събират доста хора на едно място, изключително когато към момента не се знае доста за новия вид на ковид. По думите му лабораториите са готови и могат да засекат новия вариант.

По тематиката за хора, които не построяват антитела след имунизация, той означи: „ Възможно е, само че е доста рядко никакви антитела да нямаш от имунизацията “.

Проф. Кантарджиев е безапелационен, че когато в болница бъде признат пациент с тежко заболяване от ковид, който твърди че е имунизиран, би трябвало да се изследват кръвни проби, с цел да се потвърди дали това в действителност е по този начин или става въпрос за подправена имунизация. „ По този метод с антителата хванахме преди четири години сътрудници, които не са ваксинирали деца за морбили. Нека повече нямаме такива сътрудници “, безапелационен е проф. Кантарджиев.

„ Младите хора, имащи две ваксини, ще са протектирани в идващите години. Европейските институции взимат поради и други причини с изключение на медицинските. Имунната памет остава с години. Моето мнение е, че с трета доза би трябвало да се имунизират единствено възрастните и тези, които са с компрометирана имунна система “, уточни професорът.

„ Ако питаш лечебните заведения и лекарите не сме излезли от четвъртата вълна. Ако питаш министъра, към този момент сме излезли “, разяснява проф. Кантарджиев.

Той отдаде високата смъртност на забавената имунизация и спорните заповеди на Министерството на здравеопазването.

Проф. Тодор Кантарджиев заяви, че сезонен грип е тръгнал в Европа: „ Противогрипните ваксини на пазара са ефикасни “, сподели той.

При нас се чака грипът да пристигна в края на януари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР