Той положи неуморни усилия за освобождаването на българските медицински сестри...

...
Той положи неуморни усилия за освобождаването на българските медицински сестри...
Коментари Харесай

Той положи неуморни усилия за освобождаването на българските медицински сестри. Сбогом, Кофи!

Той постави неуморни старания за освобождението на българските медицински сестри... Много го обичах и доста му се възхищавах. Сбогом, Кофи!
 Почина Кофи Анан
С тези думи българският посланик Стефан Тафров се прости с умрелия на 80-годишна възраст Нобелов лауреат и общоприет секретар на Организация на обединените нации (1997-2018) Кофи Анан .



" Остава в историята като най-авторитетният общоприет секретар наред със починалия Даг Хамершолд. Моралният му авторитет му позволяваше да бъде същински " всемирски папа " - мощно въздействие, само че лимитирани средтсва за реализиране на благородните си цели. На родния му език " Кофи " значи човек, роден в петък и постоянно се майтапих с него, че на български би трябвало да се споделя Петко и това доста го забавляваше. Много го обичах и доста му се възхищавах. Сбогом, Кофи! ", написа още Тафров - консултант по външната политика на президента Жельо Желев, някогашен първи зам.-министър на външните работи, дипломат в Италия и Малта, във Англия и Франция.

В процеса против петте българските медицински сестри и палестинския доктор Ашраф в Либия те са изправени пред тежки обвинявания, в това число в умишленото заразяване на няколкостотин деца в болница в Бенгази с вируса на СПИН. Те са задържани през 1999 година, наказани са на няколко инстанции, само че благодарение на западни страни през 2007 година е реализирано съглашение за изгонването им в България.

Ролята на Кофи Анан за международния мир акцентират през днешния ден десетки водачи, измежду тях - и актуалният общоприет секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш , съветският президент Владимир Путин , който го разказа като забележителна персона. Бившият американски президент Барак Обама показа, че Анан постоянно се е стремил към по-добър свят.

" По доста способи Кофи Анан беше Обединените народи. Той се изкачи до началник на организацията през новото хилядолетие с скъпо достолепие и увереност ", написа в изказване Гутериш.

Светът загуби освен популярен африкански посланик, само че и страж на интернационалната сигурност и мира, разяснява индийският министър-председател Нарендра Моди .

" Неговата топлина в никакъв случай не би трябвало да бъде вземана за уязвимост. Анан сподели, че един човек може да бъде доста човечен и мощен водач по едно и също време с това. Светът загуби един от колосите си ", написа генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг .
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР