Той подчерта, че България гледа изключително сериозно на отношенията с

...
Той подчерта, че България гледа изключително сериозно на отношенията с
Коментари Харесай

Много Важно От Президента На България! Румен Радев Обяви Нещо Съдбовно За Македония!

Той акцентира, че България гледа извънредно съществено на връзките с Македония и по тази причина диалозите с Иванов са в действителност доста значими.

" Но връзките ни изискват изчерпателен метод и по тази причина тази аудиенция не е просто единствено на високо политическо равнище. В моята делегация са и представители на българското държавно управление, на българския парламент, на българските работодателски организации и бизнес, които чакам през днешния ден да сключат две съглашения. Също по този начин с нас са и двама авторитетни митрополити от Българската православна черква “, означи още българският президент.

От своя страна Георге Иванов съобщи за името на Македония:

„ Това решение не би трябвало да бъде на вреда на трети страни и да въвлича трети страни в този двустранен проблем, който имаме с Република Гърция “.

По отношение на Коридор № 8 Радев означи, че и двете държавни управления – и на Република България, и на Република Македония, поставят съществени старания.

" Този кулоар би трябвало да бъде наш главен приоритет. Защото без него ние не можем да осъществяваме нашите политически цели, които си слагаме. Много значимо е също по този начин да желаеме и по-голяма поддръжка от Европейския съюз. Защото стабилизирането на района, сигурността, икономическата стабилизация и развиване не могат просто да станат със втурване на регламенти от Брюксел. Трябва да има интензивни връзки със съседите, изключително тези съседи, които към този момент са членове на Съюза. Разбира се, че построяването на коридора ще отнеме време, само че най-малко това, което можем ние сами да създадем и с организационни ограничения, най-много това е да подобрим работата на граничните контролно-пропускателни пунктове и построяването и отварянето на нови такива ", акцентира Радев.

И съгласно Георге Иванов като инфраструктурна съгласуваност на първо място е значимо да се форсира оптимално завършването на Коридор номер 8 и железопътната линия, която свързва Македония и България. По този метод това ще подкрепи за свързването и развиването на бизнес връзките.

Георги Иванов пък съобщи още, че Македония предлага на България да подпишат контракт за стратегическо партньорство.

" Искаме нашите връзки да бъдат образец за връзките сред страните на Балканите ", сподели той, представен от Българска телеграфна агенция.

Затова той се надява, че договорът ще се одобри от страна на България, с цел да се ускори стратегическо партньорство сред двете страни. По думите му Република Македония е подписала сходни контракти със Съединени американски щати и Турция.

Иванов смята, че Договорът за другарство, добросъседство и съдействие сред Македония и България, който бе подписан предходната година, е основал атмосфера за по-голяма неприкритост и съдействие сред двете страни. Според него договорът за добросъседски връзки със страна, членуваща в Европейския съюз и НАТО, е най-силното доказателство, че в Конституцията на Република Македония няма разпореждания за териториални искания.

Македонският държавен глава разгласи, че с Радев са разговаряли и за новата Стратегия на Европейския съюз във връзка с разширението, която в огромна степен е заслуга точно на България.

" Реални са опциите на Македония през Българското председателство да стартира договаряния за участие в Европейския съюз и да получи покана за участие в НАТО на Срещата на върха през юли ", добави Иванов.

Той съобщи, че по време на срещата е била разисквана и нуждата от подсилване на районното съдействие и е уведомил Радев, че през април ще бъде хазаин на среща на страните-участнички в процеса " Бърдо-Бриони " и поддръжката от България ще значи удостоверение, че тази самодейност се движи в вярната посока и дава съответни резултати.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР