Той обясни пред БТА, че регионът е водещ в страната

...
Той обясни пред БТА, че регионът е водещ в страната
Коментари Харесай

Над 80 на сто от язовирите в област Кърджали не са класифицирани заради липса на техническа документация

Той изясни пред Българска телеграфна агенция, че районът е водещ в страната по брой язовири на територията си - 1117. Заради разнообразни процеси през годините, като срутване на земна маса с дъждовните води, част от тях са останали с размери от към една трета от в началото построеното и към този момент не съставляват опасност и не дават отговор на стандартите за подредба.

От назначението на сегашния екип на регионална администрация до момента са класифицирани 188 язовира на територията на региона, изясни Бисер Николов. Той добави, че комисия работи по преценка за изкарване от употреба на неотговарящите на законовите условия язовири. За останалите водоеми ще би трябвало да бъдат подхванати дейности за геодезическото им снимане и правене на техническата им документи, което, по думите на Николов, коства към 3 000 лева за един обект.

Според него след привършване на работа на комисията, в района ще останат към 500 язовира, а при добър ритъм на работа тяхната подредба може да завърши до година - година и половина.

Заместник-областният шеф изясни също, че държавното управление подхваща ограничения за това един притежател да дава отговор за един язовир, а не, както е в този момент - язовирната стена да се води на една организация, а напоителните и изпускателните системи - на друга.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР