Той обясни, че по нея към момента на кандидатстване са

...
Той обясни, че по нея към момента на кандидатстване са
Коментари Харесай

Станислав Младенов: Остатъчните средства от процедурата за ВЕИ трябва да бъдат използвани за наддоговаряне...

Той изясни, че по нея все още на кандидатстване са били подадени 562 плана на обща стойност 158 милиона лв., а това е много под прогнозите и упованията.

 

" Бюджетът на тази процедура е 200 милиона лв.. Предвид слабия интерес към нея, остават едни 42 милиона лв., които може да бъдат употребявани доста практично и потребно за българския бизнес, разяснява Станислав Младенов. - Разумно и отговорно би било остатъчните средства да бъдат ориентирани към процедурата за софтуерна рационализация. За наддоговаряне по нея към този момент са планувани 32 милиона лв..

 

С тези 42 от процедурата за възобновимите енергийни източници и местни уреди за предпазване на сила, сумата набъбва до 74 милиона лв.. Това към този момент е значимо наддоговаряне, което ще бъде от голяма изгода за микро, дребния и междинен бизнес в страната в изискванията на натрупалите се тежки рецесии ".

 

Според Станислав Младенов, въпросните 42 милиона лв. би трябвало да бъдат разпределени съразмерно по секторите на кандидатстване - за микро, дребни и междинни предприятия, надлежно за ниско и високотехнологичния бизнес - на база на разбор, изработен от страна на Министерството на нововъведенията и растежа.

 

" Подобно решение би дало сериозен подтик на българската стопанска система, която извънредно доста се нуждае от в допълнение стимулиране сега и поради прогнозите на задграничните рейтингови организации, даващи не повече от 1,5-1,8% напредък на брутния вътрешен артикул за актуалната година, разяснява той. - Средствата, които България получи по първия транш от Плана за възобновяване и резистентност, би трябвало да бъдат употребявани оптимално практично и дейно поради и обстоятелството, че към момента страната няма бюджет за 2023-та година.

 

Задълбочаващата се политическа рецесия прави все по-песимистични прогнозите за приемането на подобен в обозримо бъдеще ".

 

За да бъде кратко времето и средствата да стигнат по най-бързия метод до бизнеса, Станислав Младенов предлага да бъдат финансирани претендентите, попадащи в аварийния лист на процедурата за софтуерна рационализация. " Техните планове са подготвени, към този момент са подадени и оценени, изясни икономическият специалист на Българска социалистическа партия - София. -

 

Освен това, тези спомагателни средства ще бъдат най-ефективни тъкмо там, защото става въпрос за вложения за закупуване на машини. Те от своя страна ще усилят индустриалния потенциал на предприятията, респективно техните обороти, а оттова и налозите, с които те пълнят държавната хазна. Ако всичко това бъде изпълнено бързо, резултатите ще се видят още до края на актуалната година ".

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР