Той не е стар капитан, с лула и брада, кръстосвал

...
Той не е стар капитан, с лула и брада, кръстосвал
Коментари Харесай

Диян Димов – Новаторът

Той не е остарял капитан, с лула и брада, кръстосвал цялостен живот моретата. Но постоянно изпитва предпочитание да се качи на някой транспортен съд и да прекоси по вода дистанцията от Бургас до Одеса, с цел да си напомни младежките години. Това е шефът на Бургаското пристанище Диян Димов, за който споделят, че е модернист и вятърът на смяната постоянно е в платната му.

Изкачвал се е последователно до шефския пост. Тази година прави юбилейните 30 години стаж в пристанището.
Завършва Одеския институт за инженери по морски превоз със компетентност “Експлоатация и ръководство на морския превоз ” и стартира кариерата си от ниското ходило “нормировчик ” на Пристанище – Бургас. На тази служба е близо 4 години, след това работи в отдел “Труд и работна заплата ” и стига през 2009 година в йерархията до поста на изпълнителен шеф на пристанището. През 2013 година, поради промяната на държавните управления, е заставен да напусне поста, а след по- малко от година го заема още веднъж.

Ако допреди четири години портът- гордостта на Бургас, приличаше на затворено населено място, в този момент пристанището се отвори към града. Вдигнаха се нови ГКПП-та, издигната беше красива Морска гара. Там накацаха кафенета, оттова потеглят атрактивните катамарани- корабчета и радват погледа до близкия остров “Света Анастасия ”.

Вече всеки може свободно да се разхожда край вълнолома, да следи насреща товаренето и разтоварването на корабите и живописното им придвижване в залива. Всичко това се съгради основно по времето на Диян Димов, който действаше в директно съдействие с Община Бургас.

Освен Морска гара и красивото пространство за разходки към нея, на територията на врата бе открита и “Магазия 1 ”- огромно хале, в което се подреждат изложения и се изнасят концерти.
Димов носи две дини под една мишница- той е и общински консултант от ГЕРБ, ръководител на комисията по превоз в общината.

Наскоро даде потребна концепция на бургазлии, които имат проблеми с паркирането край морето.
В зоната за публичен достъп до този миг са обособени 300 паркоместа, само че скоро ще има и нов паркинг, до някогашния Тютюнев склад, който ще е за 150 автомобила.

“Дотам ще се стига посредством новия пробив към пристанището, който ще стартира от кръговото кръстовище на хотел “Приморец ”, изясни Димов.

Изпълнителният шеф на Бургаското пристанище е ревнив труженик за това портът би трябвало да посреща повече круизни кораби. И се бори това да стане.

Някои го укоряват, че прекомерно доста е заложил на круизните транспорти, които предходната година да вземем за пример са били единствено два. Гласове против него се чуват и за това, че отваряйки оптимално пристанището, вървял де факто към частен монопол върху него. В морския град, настояват съперниците му, имало задоволително огромна морска градина, не било нужно да се вършат толкоз нови развлекателни площи.
Димов обаче има вяра, че е на прав път и идеята, за която се бори, си заслужава.
Никой не го е чувал да покачва звук, споделят неговите подчинени. На коравите остарели докери това им се коства необичайно, те считат, че шефът би трябвало да има по-здрава ръка.

През май предходната година беше празнувана 114-годишнината на врата. Паметна плоча, направена от марсилски камък, беше подложен пред входа на “Магазия -1 ”. Върху нея е изсечен силуетът на постройката на магазията, а от двете страни са отличителните знаци на Пристанище Бургас и на Порта в Марсилия. Изображението символизира връзките сред двете пристанища в предишното и през днешния ден.

“ Аз постоянно съм мислил, че първата лодка, пуснала котва на бургаския бряг е сложила началото на бургаското пристанище. Отбелязването на точната дата е календарно отчитане на славния и сложен морски път, който сме извървели оттагава.. Въодушевлението на бургаската общественост през 1903-та година към момента не е отминало! Ентусиазмът на обновленито към момента е движеща мощ ”, споделя той.
По думите му товарите, които се обработват в пристанищния район, нарастват непрестанно и пристанище Бургас е част от транспортната мрежа (TEN-T) на Европейския Съюз и естествена връзка сред Изтока и Запада.

А ето я и най- огромната фантазия на пристанищния шеф: “Имаме всички дадености за двойно нарастване на товарооборота и за обслужване на два пасажерски кораба по едно и също време. През 2015 година имаше деклариран интерес от круизна компания пристанището да се трансформира в хъб, т.е. да стане начална и последна точка на  круизна линия. След утежняването на геополитическата конюнктура в Черно море това не можа да се реализира, но  изискванията за реализирането на тази концепция са налице. И аз съм уверен, че това ще се случи. ”

Гмуркач и тенисист

Маска, плавници и шнорхел, велосипед и тенис- ракета – това му е нужно на Диян Димов за разтоварване  след всекидневните задания. Това си е неговият релакс, според от сезона.
Когато пасажерският кораб  “Изумрудената принцеса ” или друг  лайнер, дебаркира на Морска гара, той е постоянно измежду туристите, които се скупчват на кея, с цел да им се порадват. Ако е събота или неделя никой от познатите му не го вижда – той е неразпознаваем в облеклото на колоездач, който върти педали по алеята.

ЗА НЕГО

Справя се
чудесно

Пристанището към този момент работи с облага. Диян Димов се оправя чудесно. Той оказва помощ на доста спортни клубове, интензивно взе участие в публичния живот на града.
Димитър Николов
кмет на Бургас

Направи доста
за круизите

Добър началник на пристанището е. Той направи доста за круизите, желае да отвори линията Бургас-Истанбул-Одеса. Раздаваше помощи за наводненията, когато през предишния октомври, водна буря остави доста хора без дом в общините Камено и Бургас. Винаги ни оказва помощ.
Кап. Христо Мушков
ръководител
на “Клуб на моряка ”

Има опит
и познания

При всички положения му давам позитивна оценка. Той е човек с задоволително опит и познания. През последните години сподели положителни резултати. Стои устойчиво и пристанището има един добър началник в негово лице.
Иван Вълков,
народен представител от ГЕРБ

Като консултант
е деен

Какъв е Диян Димов, като началник на пристанището, нямам директни наблюдения, евентуално се оправя. Аз мога да приказвам за него като за общински консултант. Той е ръководител на комисията по превоз, прави изявления, деен е. В комисията непрпекъснато се преглеждат докладни и се вземат решение проблемите на бургазлии.
Константин Луков
ръководител на
Общинския съвет в Бургас
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР