Той може да се окаже заплаха за демокрациятаОснователят на Microsoft

...
Той може да се окаже заплаха за демокрациятаОснователят на Microsoft
Коментари Харесай

Бил Гейтс: Изкуственият интелект трябва да се ругулира и то бързо


Той може да се окаже опасност за демокрацията

Основателят на Microsoft Бил Гейтс съобщи, че изкуственият разсъдък е подготвен да промени света, какъвто го познаваме. По думите му ние би трябвало да се подготвим за това, тъй като събитията няма да се случат в далечното бъдеще.

" Скоро откакто първите коли бяха на пътя, имаше и първата автомобилна злополука ", написа милиардерът в обява във вторник в персоналния си блог. " Но ние не забранихме колите ", прибавя той, аргументирайки се, че вместо това сме почнали да постановяваме " разпоредбите за придвижване ".

" Сега сме в най-ранния стадий на друга дълбока смяна, епохата на AI ", продължи той. " Това е аналогично на тези несигурни времена преди рестриктивните мерки на скоростта и защитните колани. "

След това Гейтс продължи да изброява редица основателни опасения за изкуствения разсъдък, които акцентират възходящата потребност от правила и разпореждания за AI.

Един от най-големите опасности от AI е опцията за опорочаване на изборите и  подкопаване на демократичния развой, твърди Бил Гейтс.

" Дълбоки фейкове и дезинформация, генерирани от AI, могат да подкопаят изборите и демокрацията ", написа Гейтс. " В по-голям мащаб генерираните от AI подправени фрагменти могат да бъдат употребявани за операция на гласоподавателите. Разбира се, не са нужни комплицирани технологии, с цел да се посее подозрение по отношение на законния победител в изборите, само че AI ще го направи по-лесно. "

Само през последните няколко месеца AI си проби път към президентската конкуренция през 2024 година по нови и все по-изненадващи способи. Генерирани от AI изображения, да вземем за пример, към този момент са употребявани в две политически реклами, свързани с изборите през 2024 година

" Някой намира метод да открие фалшификатите, някой различен измисля по какъв начин да се опълчи на тях, някой трети създава контрамерки и по този начин нататък ", написа Гейтс. " Няма да бъде съвършен триумф, само че няма да сме и безпомощни ".

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР