Той ме гледа с невинните си и красиви очи. Моли

...
Той ме гледа с невинните си и красиви очи. Моли
Коментари Харесай

Страната, в която могат да ви хвърлят в затвора за домашен любимец -

" Той ме гледа с почтените си и красиви очи. Моли ме да го изведа на разходка, само че аз не дръзвам. Ще ни арестуват. "

Махса, която има куче, приказва за новата вълна от арести на притежатели на домашни любимци и конфискация на техните животни в иранската столица Техеран. Полицията там неотдавна разгласи, че разхождането на кучета в парковете е закононарушение. Забраната беше обоснована като мярка за " отбрана на сигурността на обществото ".

В същото време иранският парламент скоро може да утвърди законопроект за отбрана на правата на обществото против животните, който ще ограничи навсякъде притежаването на домашни любимци.

Според препоръчаното законодателство притежаването на домашни любимци ще предстои на позволение, издадено от специфична комисия. Ще има и минимална санкция от към 800 $ за " импорт, покупка и продажба, превозване и развъждане " на редица животни, в това число постоянно срещани домашни любимци като котки, костенурки и зайци.

" Дебатите към този законопроект започнаха преди повече от десетилетие, когато група ирански депутати се пробваха да прокарат закон, с който да се конфискуват всички кучета и да се дават в зоологически градини или да се оставят в пустините ", съобщи пред Би Би Си доктор Паям Мохеби, ръководител на Иранската ветеринарна асоциация и съперник на законопроекта.

" През годините те трансформираха това няколко пъти и даже обсъждаха телесни санкции за притежателите на кучета. Но проектът им не стигна до средата ".

Отглеждането на кучета постоянно е било публикувано в селските региони на Иран, само че през 20-ти век животните се трансформират и в знак на градския живот.

През 1948 година Иран е една от първите страни в Близкия изток, която приема закони за отбрана на животните, а държавното управление финансира първата институция за подсилване на правата на животните. Дори кралското семейство на страната е имало кучета като домашни любимци.

Но Ислямската гражданска война от 1979 година, при която шахът Мохамед Реза Пахлави е свален, трансформира доста аспекти от живота на иранците и техните кучета.

В ислямската традиция животните се считат за нечисти. В очите на новия режим кучетата се трансформират и в знак на " западничеството ", което той се пробва да ограничи.

" Не е имало корав правилник за притежаването на кучета ", споделя пред Би Би Си доктор Ашкан Шемирани, ветеринарен доктор от Техеран.

" Полицейските сили арестуват хора за това, че разхождат кучетата си или даже ги носят в колите си, въз основа на тяхното пояснение на това, което може да се преглежда като знак на западничеството. "

Д-р Шемирани сподели, че управляващите даже са основали " затвор " за иззетите домашни любимци. " Чухме доста ужасяващи истории от това място ", прибавя той.

" Животните бяха държани в продължение на доста дни на открити площи без подобаваща храна и вода, до момента в който притежателите на кучета прекосяваха през всевъзможни правни проблеми. "

Икономическите проблеми на Иран, последвани от дългогодишни западни наказания, също са изиграли роля за новия законопроект. Властите не разрешиха вноса на храна за домашни любимци за повече от три години като част от устрема да се запазят валутните запаси на страната.

В среда, доминирана от задгранични марки, това значи скок на локалните цени, изключително след основаването на незаконен пазар.

" Ние сме мощно подвластни от хора, които внасят скрито храна ", споделя пред Би Би Си притежател на ветеринарна клиника в град Машхад. - Цените в този момент са пет пъти по-високи от тези, които бяха единствено преди няколко месеца. "

Собственикът твърди, че локално създадената храна за домашни любимци не дава отговор на стандартите: " Качеството е доста неприятно. Фабриките употребяват на ниска цена месо или риба, даже съставки с изминал период на валидност ".

Новото законодателство не е ориентирано единствено към кучетата. Котките също са включени в листата на животните - упоменати са даже крокодилите. Това е по този начин, макар че Иран е родното място на персийските котки - една от най-известните породи в света.

" Можете ли да повярвате, че в този момент персийските котки не са в сигурност в родината си? ", споделя пред Би Би Си ветеринарен доктор от Техеран. - Няма никаква логичност в този закон. Хардлайнерите желаят да покажат стоманените си юмруци пред хората. "

Д-р Мохеби, ръководител на Иранската ветеринарна асоциация, назова оферти закон " объркващ ". " Ако Народното събрание одобри законопроекта, идващите генерации ще ни запомнят като хора, които са забранили кучетата, тъй като са кучета, и котките, тъй като са котки. "

Хората като Маша са същински загрижени за бъдещето на своите домашни любимци. " Няма да се осмеля да аплайвам за позволение за моя " наследник " - споделя тя. - Ами в случай че ми откажат молбата? Не мога да го оставя на улицата. "

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР