Той коментира това явление във връзка с последния случай, при

...
Той коментира това явление във връзка с последния случай, при
Коментари Харесай

Нека Всички Са Нащрек! Психолози Разкриха Кои Са Най-Честите Жертви На Наглите Ало Бандити!

Той разяснява това събитие по отношение на последния случай, при който 73-годишен мъж от София стана жертва на телефонна машинация и съобщи 100 000 лв. по схемата „ съдействие на полицията “.

„ Специално при възрастните хора се търси повече емпатия и съдействие на управляващите, сякаш с цел да бъдат хванати мошениците. Самата психическа настройка за правдивост на възрастните хора е крепко построена заради простата причина, че са живели в един различен строй, където е имало уравниловка и правдивост. Затова този номер не минава при младежите, само че при възрастните жъне триумф. Още по-податливи са някогашните военни и служители на реда. Имаше и случаи с измамен дядо, някогашен боен, който до последно бе уверен, че сътрудничи на управляващите за залавяне на мошениците. Хората се поддават на такива операции “, разяснява доктор Веселин Герев.

Психиатърът сподели още, че душeвността на възрастния човек доста по-бавно асоциира всички това, което възприема, доста по-бавно разисква претекстове и противомотиви, като рационалното в мисленето към този момент съвсем се губи.

Човек работи прочувствено и импулсивно, с готовност да сътрудничи, да стане прочут и да помогне на доста други хора да се отърват от това тежко задължение, наречено телефонни измамници. Колкото и смешно да звучи, тъкмо това са претекстовете на възрастните хора да се подлъгват. Обикновено телефонните измамници постоянно ги хващат в клопката си с някаква сериозна обстановка, която тотално да ангажира душeвността им. И тъй като потокът на асоциация при тях тече доста по-бавно поради възрастовия фактор, те насочват напълно вниманието си към обстановката и мислят единствено за нея, изясни психиатърът.

Той посочи, че по-възрастните въобще не чуват какво им се приказва и по тази причина на няколко пъти измамниците им повтарят, че давайки пари ще сътрудничат, че средствата са за тази благородна цел и по-късно ще им бъдат възобновени, че ще получат премия. Възрастните хора чуват единствено това и в същото време мислят за тази обстановка, обявена им като тревожна “.

Той уточни, че в такива обстановки се работи механично, като дейностите наподобяват тези на робот.

„ Жертвата е като омаяна от някаква концепция и от напрежението и надали не става изцяло подчиняема на тези, които я ръководят. Това е един тип сериозна психическа обработка. При последния случай даже стана ясно, че възрастният човек е дал на няколко пъти пари на измамниците, дори е събрал от свои съседи, с цел да „ сътрудничи “ на полицията. Виждате на какво са способни телефонните измамници и какъв брой положителни манипулатори са “, разяснява Герев.

Той уточни, че младите мъчно стават жертви на сходна скица на телефонна машинация, защото те одобряват най-спокойно и невъзмутимо едно сходно позвъняване.

При възрастните хора психическата настройка е напълно друга. Тя е причина за тази тяхна безспорна манипулативност и подчиняемост на волята и желанията на измамниците, заключи специалистът.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР