Той каза това след среща с норвежкия министър-председател Ерна Солберг,

...
Той каза това след среща с норвежкия министър-председател Ерна Солберг,
Коментари Харесай

България и Норвегия: Твърда политика към мигрантите

Той сподели това след среща с норвежкия министър-председател Ерна Солберг, която е на посещаване у нас.

По думите на Борисов европейските водачи би трябвало да водят твърда външна политика.

„ Вариантите са два и през днешния ден говорихме обстойно – или Европейски Съюз и всички ние вършим нужното да придвижваме напред тематиката за Балканите, почвайки с инфраструктурата и надлежно всяка от страните да си затваря главите и да си покрива критериите, които Европейски Съюз има. Народите на Балканите да видят, че Европейски Съюз ги е прегърнал и всеки с разнообразни стъпки да се придвижи напред.

В противоположен случай, на едно мнение сме – популацията на Балканите застарява, няма кой да заплаща пенсии, идват популистки партии и тук става една територия на въздействие на Великите сили, една територия, която става парадайс за трафик на хора, опиати и всичко останало “, разяснява Борисов, представен от "Фокус ".

„ Лека бавно най-уважаваните сътрудници в Брюксел, а и тези, които употребяват общия пазар, като Норвегия, която е една от мощните и най-развитите демократични страни в Европа, също се заинтересуваха, с цел да пристигна през днешния ден министър председателят на Норвегия и да се запознае с това, което вършим и да ни поддържа по всички и тематики – и за Турция, и за връзките по линия на НАТО, и за това, което се случва на Балканите, както и миграционния развой “, добави министър председателят.

По думите му има три благоприятни условия, по които да се работи във връзка с мигрантския напън от страна на Европейски Съюз и те би трябвало да се отстояват от европейските водачи.

„ На първо място ние сме длъжни да водим твърда външна политика и за процесите в света, които с гневна мощ сега се развиват европейските ни водачи освен да са доста твърди, само че и да вземат участие във вземането на решения. Не може тези решения и войни да се водят отвън Европа, а всички пасиви да дойдат най-после в Европа .

„ На тези, които бягат от войните, ние като най-хуманната част на света, като същински демократи, сме длъжни да им окажем помощ. И трето – тези, които са стопански емигранти - да бъдат признати там, където ще са мечтани, където има потребност от тях “, добави той.

И акцентира, че по тази тематика с премиера на Норвегия имат цялостно схващане.

"Не може да се вкарват служащи или мигранти, от които при кучешки условия и минимално възнаграждение да се облагодетелстват трети страни. Това нито е хуманно, нито е признато за нас. Работим по тематиката, имаме подписани съглашения, само че още по-твърдо и по-съвместно ще се работи по нея “, сподели Борисов.

Българският министър председател напомни, че по стратегиите по Норвежкия механизъм страната ни получава 210 милиона евро.

„ Близо половин милион, не са малко пари, и то поставени тук-там, където фактически най-добре да се усвоят от съответните институции “, означи той.

" С неспокойствие чакаме вашето Председателство на Съвета на Европейски Съюз и сме съгласни с неговите цели, изключително в региона на миграция и с интеграцията към Европейски Съюз на Западните Балкани. Доста сме обезпокоени от това, което става с Брекзит и се радваме, че България поема председателството във значим интервал, когато се вземат решение доста неща свързани с границите на Европейски Съюз ", сподели от своя страна Ерна Сулберг, съобщи Българска телеграфна агенция.

Норвежкият министър председател акцентира, че България е значим сътрудник в Европа и Европейското икономическо пространство, както и в НАТО.

Хората от двете страни могат да се възползват от това което вършим. Радваме се, че сме подписали съглашение за новия програмен интервал 2014 - 2020 година за помощ в размер на общо 210 млн. евро в сферите са нововъведенията, климата, общественото включване, правораздаването и доста други. Европейското обществено измерение е значимо за всички нас ", уточни Сулберг.

Тя посочи, че инспекциите по труда на двете страни са засилили своето съдействие, тъй като българите, които отиват в Норвегия, не би трябвало да бъдат експлоатирани .

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР